Як не "вбити" авто: чому не можна глушити двигун з включеним кондиціонером

7 липня 2023, 02:50оновлено 11 липня 2023, 18:18
32339
Чи потрібно вимикати кондиціонер перед тим як глушити машину - важливі поради автолюбителям.
кондиціонер
Чи можна глушити двигун під час роботи вентилятора / ua.depositphotos.com, Pixabay/JoshuaJCreative

У літню спеку автомобіль, обладнаний кондиціонером, буває справжнім порятунком від палючої спеки. Однак для того, що техніка служила довго, слід пам'ятати кілька основних правил.

Крім того, варто дотримуватися простих правил виключення кондиціонера в автомобілі. Це може допомогти зберегти техніку в справності. Ще один важливий момент - необхідно тримати вікна закритими під час роботи кондиціонера, інакше ніякого ефекту від його роботи не буде (це все одно, що тримати відкритими дверцята працюючого холодильника) і це може негативно позначитися на його функціонуванні.

читайте такожНавіщо зав'язувати листя часнику в вузол: несподівана відповідь вразить наповал

відео дня

Кондиціонер в машині: що важливо пам'ятати

Тут не варто забувати основні правила фізики, а саме те, що при включеному кондиціонері створюється істотний перепад температури повітря в салоні авто і ззовні. Природно, в такому випадку не може не виникати ефект конденсації, який утворює вологу. Напевно багато хто помічає, що влітку при включеному кондиціонері автомобіля, якщо машина стоїть на місці, під днищем на асфальті утворюється пляма від води, що капає. Не варто переживати, адже це якраз і працює відведення конденсату, як і на всіх кондиціонерах.

Читайте наш матеріал "Навіщо класти чайний пакетик в авто: відповідь здивує багатьох автомобілістів".

Чи потрібно вимикати кондиціонер перед тим як глушити машину

Однак перед тим, як заглушити двигун, кондиціонер необхідно заздалегідь вимкнути. Інакше є ризик того, що при відключенні кондиціонера за рахунок глушіння двигуна, в системі утворюється конденсат. Така ситуація може стати причиною застою в випарнику. Це в свою чергу загрожує негативними наслідками, адже поступово це призводить до утворення шкідливих мікроорганізмів, а також до поширення неприємного запаху по салону.

Чи можна включати кондиціонер на холостому ходу

Тут немає ніякого секрету і включати кондиціонер в спеку можна як на холостому ходу, так і під час руху авто. Відзначимо, що циркулюючі чутки про те, що кондиціонер на холостому ходу "вбиває" двигун, не більше ніж легенда. Адже кондиціонер відрізняється від турбонаддува, який слід дійсно трохи охолодити перед глушінням двигуна.

Чи можна включати кондиціонер під час дощу

Зазвичай, під час дощу і грози температура повітря помітно знижується і тим самим нерідко відпадає необхідність користуватися кондиціонером в автомобілі. Однак якщо вам потрібно включити кондиціонер в машині навіть під час грози, нічого страшного не станеться, і ви зможете налаштувати оптимальний режим мікроклімату в салоні. Головне - звертати увагу на герметичність зовнішнього блоку. Разом з тим фахівці попереджають, що якщо ви опинилися в епіцентрі грози, кондиціонер все ж краще вимкнути, щоб не спровокувати проблеми з кліматичною технікою, яка може постраждати в результаті розрядів.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти