Чому не можна ламати хліб і хто його має різати: старовинні прикмети

13 лютого 2023, 14:57
Прикмети про хліб - дуже давня історія, яка бере свій початок у темряві століть. Главред спеціально для своїх читачів розібрався в темі.
Хліб, ножі
Прикмети з приводу хліба дуже і дуже давні. / bour3 / David Lebovitz / flickr.com/

Хліб буває різний. То строгий житній, то хмільний і солодкий. Але ще з глибин століть до нас прийшли різні традиції, які свідчать – ніяк не можна пускати тему "Як правильно різати хліб прикмети" на самоплив. Трохи детальніше розповімо про них.

Чому не можна ламати хліб

Ще за часів, коли люди масово вірили в Перуна, Дажбога і Ярила, було прийнято – не можна під час застіль ламати хліб. Тоді люди вірили - той, хто ламає хліб, точно також і ламає свою долю. Адже якщо відламувати шматки хліба руками, то крихти рясно будуть падати на стіл і підлогу – та так, що їх не збереш потім і не згодуєш птахам або домашнім тваринам. Це вже не кажучи про те, що безцільно зниклий хліб, вірили люди, притягує в сім'ю хвороби і злидні.

Хто повинен різати хліб в будинку

Тут народні традиції ніякої емансипації жіночої не визнають- брати ніж і різати хліб в будинку повинні виключно чоловіки. Причому навіть у звичайні дні, не кажучи вже про святкові застілля (у дні, наприклад, церковних свят). Особливо діставалося святкового короваю. Більш того, його потрібно було різати тільки особливим ножем. Господар будинку (чистий, вимитий, в святковій сорочці) брав свеженаточенний ніж в праву руку і починав різати − з хлібної голови саме так називали підняту частину короваю. Але і це ще не все. В окремих землях побутував ще більш складний звичай. Перш ніж різати хліб для гостей, чад і домочадців, господар будинку зобов'язаний був вийти босий на вулицю рано вранці − і вставати чітко в променях сонця, що сходить. А потім, знову ж таки, босоніж пробігтися по росі. І тільки потім, долучившись, так би мовити, до природи, міг приступати до різання короваю. І це нібито забезпечувало всім, хто з'їсть до заходу сонця хоча б шматочок цього короваю, довге життя і міцне здоров'я.

Хліб

Як потрібно поводитися з хлібом

  • Ні в якому разі не купуйте багато хліба про запас - і грошей заощадите, і продукт не зіпсуєте (в іншому випадку надлишок хліба засохне);
  • Не кладіть хліб у поліетиленові пакети. Виключно в спеціальній хлібниці або в мисці, під якою лежить чиста тканинна серветка;
  • Ніяк не можна відрізати від батона або буханки відразу багато шматочків (тільки в разі потреби);
  • Якщо у вас накопичилося багато черствого хліба, то використовуйте його для грінок, сухариків або для виготовлення котлет.

Інші матеріали про прикмети:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти