Чому не можна прати перед сном: цієї прикмети дотримувалися ще наші предки

10 лютого 2023, 07:05
У повір’ях наших предків збереглися пояснення, чому не можна залишати на ніч білизну на вулиці. Це може обернутися серйозними проблемами.
Стирка, стиральная машина
Згідно з давніми повір'ями, не можна прати на ніч/ ua.depositphotos.com

Часто у нас не вистачає часу, щоб випрати одяг вранці або вдень, і тому доводиться займатися цією справою ввечері. Проте давня прикмета, якою користувалися ще наші предки, говорить, що не можна прати на ніч. Адже після прання доведеться вивісити речі для просушування, а давні вірування стверджують, що погано залишати одяг сушитися на всю ніч.

Чому не можна прати на ніч

У наших предків захід сонця завжди вважався особливим часом. Тому з цим періодом дня пов’язані багато прикмет і вірувань. Перехід, коли день замінюється ніччю, має свою особливу енергетику. І вона диктує правила для багатьох процесів у побуті, зокрема, й для прання.

Вважається, що ніч – це найбільш "зручний" час для всілякої нечисті, який вона використовує, щоб потрапити у наш світ. Тому не можна залишати білизну сушитися на ніч – як на вулиці, так і всередині житла. Адже, згідно з прикметою, речі можуть привабити до себе злі сили або негативну енергетику.

відео дня

Такому віруванню уже кілька сотень років. Наші предки завжди приділяли особливу увагу цьому правилу і намагалися прати якомога раніше, щоб ввечері перед сном зняти вже суху білизну.

Також вважається, що залишений сушитися на ніч одяг може "набратися" негативної нічної енергетики і потім викликати головні болі в людини, яка його носитиме.

Деякі повір’я також говорять, що на речі, які залишилися сушитися на вулиці до ранку, погані люди можуть насилати прокляття.

Негативне ставлення у наших предків було також до місячного світла. Вважалося, що одяг, висушений під таким світлом, може притягувати до себе невдачі, хвороби і безумство. У той же час сонячне світло має абсолютно протилежний ефект – воно зцілюватиме і зігріватиме свого власника.

Коли краще прати

Здавалося б, якщо на ніч не можна прати, то найкраще це робити рано вранці. Але прикмети говорять, що це помилкове судження. Згідно з віруваннями предків, якщо почати день з прання, то є ризик змити з себе успіх. Тому найкраще займатися такими справами перед обідом.

У які дні тижня не можна прати

Найкращим днем для прання наші предки вважали середу. Прання в інші дні допускалося, але з цим було пов’язано багато застережень. Так, згідно з повір’ям, понеділок був поганим днем для такого заняття – мовляв, потім весь тиждень доведеться сушити випрані речі.

Не кращий для цього і вівторок – прання в цей день, згідно з прикметами, може притягнути до сім’ї біду. У четвер – до втрати авторитету серед свого оточення. П’ятниця була нейтральною для цього заняття і не віщувала нічого поганого. В суботу не можна було прати тому, що полоскання притягнуло б до себе долю неохайної людини.

Також не можна прати у свята, щоб не притягнути до себе невдачі.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти