Чому не можна забирати їжу з кладовища: перелік продуктів, які не можна нести на могилу

24 квітня 2023, 15:34
Священники стверджують, що приносити їжу на цвинтар можна. Однак є перелік продуктів, які не можна залишати на могилі. Серед них є алкоголь.
кладовище, похорон, їжа на кладовищі
Чи можна приносити їжу на кладовище / Колаж фото ua.depositphotos.com

Кладовище - це місце не тільки смерті, а й пам'яті про людину. Саме туди приходить безліч людей, щоб пом'янути своїх померлих близьких, можливо, навіть спробувати поговорити з ними. Туди навіть багато хто приносить їжу. Однак спірним залишається питання, чи потрібно приносити їжу на цвинтар насправді.

Одні люди переконані, що приносити продукти на могилу просто необхідно для задоволення фізичних потреб покійного. Інші вважають, що таким чином вони просять у Бога помолитися за померлого. А треті люди зовсім вважають, що їжу на кладовищі приносити не можна.

Що кажуть священники

Священники стверджують, що приносити їжу на цвинтар потрібно в тому випадку, якщо ви плануєте прибрати на могилі померлого і прикрасити її. У такій ситуації ви можете провести досить багато часу на кладовищі і самі зголоднієте.

Однак вони переконані, що "пригощати" покійних звичайною їжею не потрібно, її краще віддати незаможним або з'їсти самостійно і помолитися за померлого. Варто відзначити, що священники все ж не забороняють приносити їжу на цвинтар.

Що взяти на кладовище з їжі

Якщо ви вирішили принести з собою їжу на цвинтар, то потрібно розуміти, що для цієї справи підійдуть не будь-які продукти. Краще віддати перевагу таким:

  • кутя,
  • яйця,
  • млинець,
  • печиво та цукерки,
  • хліб, пиріжки або паски.

Вважається, що кутя - символ вічного життя, а солодощі - прекрасного загробного життя.

Що не можна приносити на кладовище

На кладовище не рекомендується приносити м'ясні страви і ковбасу. Також не можна приносити алкоголь. Навіть церква вважає, що розпивання спиртних напоїв на могилі покійного - ознака неповаги. Священники дозволяють зробити ковток червоного вина, але все ж рекомендують утриматися навіть від цього.

Варто відзначити, що традиція поминання людини алкоголем бере своє коріння ще з часів Другої світової війни, коли солдати саме так поминали загиблих товаришів по службі.

Чи можна виносити їжу з кладовища

Якщо ви принесли з собою їжу, щоб вшанувати пам'ять померлого, то краще залишити її на могилі. Звичайно, вам ніхто не забороняє забрати її, але священники рекомендують цього не робити.

Краще віддати продукти в якості милостині або нагодувати тварин. Таким чином ви зробите добру справу, присвячену померлій людині. Якщо ви віддасте таку їжу нужденним, то вони також зможуть пом'янути вашу рідну людину.

Саме через це заборонено приносити на цвинтар швидкопсувні продукти, наприклад, м'ясо і ковбасу, адже тоді можуть отруїтися люди і тварини, які будуть це їсти.

Також вважається, що з місця поховання не можна забирати воду і продукти, бо ви заберете з собою погану енергетику.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти