Чому неправильно казати "гарно виглядаєш": мовознавець вказав на поширену помилку

23 червня 2023, 06:30
121415
Авраменко пояснив, чому жодна людина не може "гарно виглядати" – у цьому приємному компліменті насправді є велика помилка.
Александр Авраменко, украинский язык
Авраменко пояснив, чому неправильно казати "гарно виглядаєш"/ скрін

Коли нам хочеться від усієї душі зробити комплімент дорогій людині, одразу проситься на язик фраза "гарно виглядаєш". Таким компліментом ми хочемо висловити, наскільки нам подобається чиясь приваблива зовнішність. Але насправді використовувати саме таку фразу неправильно.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у своєму уроці пояснив, що не так із цим словосполученням і як правильно зробити комплімент людині, привабливість якої ми хочемо підкреслити.

"Останнім часом дуже широко почали вживати дієслово "виглядати" у невластивому для нього значенні. Наприклад, кажуть "ви гарно виглядаєте". Чи можна так сказати? Так, можна, але не бажано", – зазначив мовознавець.

Він пояснив, що основне лексичне значення слова "виглядати" таке – "висуваючись з чогось, дивитися кудись". Наприклад, "виглядати з вікна" або "виглядати сина зі школи".

"Тому коли нам потрібно сказати про зовнішній вигляд, то вживаємо словосполучення "мати вигляд". Наприклад, "вона має гарний вигляд", а не "гарно виглядає", – наголосив Авраменко.

Дивіться відео із поясненням Авраменка, чому неправильно казати "Ви добре виглядаєте":

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016), пише Вікіпедія.

Раніше ми розповідали, що не так зі звертаннями "пане", "товаришу", "громадянине". Коли нам потрібно звернутися до незнайомої людини, ми часто використовуємо ті звертання, яких краще уникати.

Також раніше мовознавець Авраменко пояснив, чому ми неправильно вживаємо слово "відтак" і яке його правильне значення. Гарне українське слово українці часто вживають не у тому значення, яке воно має насправді.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти