Чому неправильно казати "приношу вибачення": Авраменко пояснив поширену помилку

1 червня 2023, 13:38
49363
Мовознавець зазначив, що цей вислів зараз дуже поширений, проте багато хто навіть не здогадується, чому так говорити не можна.
Украинский язык, Александр Авраменко
Чому неправильно казати "приношу вибачення"/ скрін

Часто серед українців можна почути вислів "приношу вибачення". Вживається така фраза, звісно, лише з позитивних міркувань – людина хоче перепросити у когось за щось, коли відчуває свою провину. Але хороші наміри не спростовують той факт, що саме формулювання такої фрази неправильне.

Відомий український вчитель і мовознавець Олександр Авраменко у новому уроці пояснив, чому так не можна говорити і якими висловами краще замінити зазначений вище вислів.

"Не раз чую, як кажуть "ми приносимо свої вибачення". Куди ви їх приносите? Ніхто нікуди вибачення не носить і не приносить. Носять маленьку дитину на руках, або носять джинси чи сорочку. А вибачення просять. Отже, ми не приносимо свої вибачення, а просимо вибачення", – пояснив мовознавець.

Також він звернув увагу, що це не єдина ситуація, коли ми неправильно застосовуємо у висловах слово "носити".

"До речі, таку саму проблему з ось цим "носить" маємо у висловах на зразок "Вулиця носить ім’я Івана Франка" або "Наша школа носить ім’я Лесі Українки". Ні, не "носить", не "заносить" і не "приносить". Правильно сказати "Вулицю названо на честь Івана Франка" або ще простіше "вулиця Лесі Українки", – розповів Авраменко.

Украинский язык, Авраменко
Правильно казати "прошу вибачення"/ скрін

Дивіться відео з поясненням Авраменка, як правильно просити вибачення:

Раніше Авраменко розповів, чому ми неправильно кажемо "дякую". Хоч нам і здається, що ми правильно висловлюємо вдячність, часто ми припускаємося однієї величезної помилки.

Також раніше Авраменко пояснив, що означає фраза "дідька лисого" і звідки вона пішла. Українці здавна і дотепер застосовують такий вислів, але в сучасності вже мало хто пам’ятає, звідки він пішов і що означає.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти