Чому псується молоко і як продовжити його термін придатності: поради

7 вересня 2021, 12:28
Різні види молока можуть залишатися свіжими протягом різного часу.
молоко
Рекомендується уникати вживання сирого або непастеризованого молока, оскільки воно може містити шкідливі патогени / pixabay

Молоко можна безпечно вживати протягом декількох днів після закінчення терміну придатності. Термін придатності продуктів харчування і напоїв залежить від їх якості, а не безпеки.

Вживання зіпсованого молока може погіршити самопочуття людей, але, як правило, легко визначити, коли молоко погане, пише Medical News Today.

Є багато типів термінів придатності продуктів харчування і напоїв, які можуть збивати з пантелику. Виробники молока перед продажем зазвичай пастеризують його, щоб убити бактерії. Однак молоко все одно може зіпсуватися і стати небезпечним для вживання.

читайте такожУкраїнців попередили про різкий стрибок цін на молоко: названі терміни подорожчання

У цій статті ми обговоримо, як довго молоко може залишатися безпечним після закінчення терміну придатності, і пояснимо, що означають різні дати на етикетках продуктів харчування і напоїв.

Збереження після закінчення терміну придатності

Не існує універсальної тривалості безпечного вживання молока після закінчення терміну придатності. Різні види молока можуть залишатися свіжими протягом різного часу.

Більшість молока пройшло пастеризацію, яка включає нагрівання молока для знищення шкідливих патогенів. Хоча це робить молоко безпечнішим для вживання, це не означає, що безпечно зберігати молоко поза холодильником протягом тривалого часу, особливо після його відкриття.

Деякі дані свідчать про те, що пастеризоване молоко повинно залишатися свіжим протягом 2-5 днів після дати його придатності і в цілому 10-21 день.

Існують різні методи пастеризації, які можуть ще більше продовжити термін зберігання молока. Наприклад, ультрапастеризоване молоко може зберігатися близько 30-90 днів. Цей більш тривалий термін зберігання пов'язаний з більш високою температурою нагріву під час обробки.

Виробники виробляють асептичне молоко, або молоко надвисокої температури( УВТ), нагріваючи молоко за допомогою стерильного обладнання і розливаючи його в асептичних умовах в спеціально розроблені контейнери, які можуть продовжити термін зберігання до більш ніж 6 місяців. Сам продукт також може бути стабільним при зберіганні, що означає, що він не вимагає охолодження, поки людина не відкриє його.

Рекомендується уникати вживання сирого або непастеризованого молока, оскільки воно може містити шкідливі патогени, які можуть становити серйозний ризик для здоров'я.

Чому псується молоко?

Молоко природно містить бактерії, які можуть зіпсувати і викликати захворювання, такі як кишкова паличка і сальмонела. Псування молока є результатом надмірного росту бактерій, які погіршують текстуру, смак і загальну якість молока. Часто причиною псування молока є психротрофні бактерії, які можуть рости в холодних умовах.

Виробництво молока включає кілька етапів, мета яких-вбити ці бактерії, щоб продовжити термін зберігання. Обробка молока включає:

Пастеризація: виробники нагрівають молоко, щоб убити бактерії, перш ніж знову охолодити його.

Гомогенізація: розпилювач рівномірно розподіляє жир по молоку і запобігає його спливання вгору.

Поділ: центрифуга обертає молоко, щоб відокремити вершки, перш ніж об'єднати їх з різною кількістю жиру для різних типів молока.Також може знадобитися кілька інших стадій, включаючи додаткову фільтрацію або надвисокотемпературну обробку.

Пастеризація вбиває більшість, але не всі бактерії в молоці, які можуть продовжувати рости після обробки. Відкриваючи молоко вдома, в нього можуть потрапити нові бактерії і розмножуватися, що в кінцевому підсумку призведе до псування молока.

Як дізнатися, чи погане молоко

Термін придатності-поганий індикатор того, чи безпечно вживати молоко. Запах і зовнішній вигляд молока є більш чіткими ознаками того, наскільки воно безпечне для вживання.

Зіпсоване молоко матиме кислий запах, так як бактерії виробляють молочну кислоту. Запах посилюється, коли молоко стає небезпечним для вживання. Жовтуватий колір, скоринки по краях і грудочки в молоці також вказують на те, що воно зіпсувалося.

Способи продовжити термін зберігання молока

Обробка молока істотно впливає на те, як довго воно залишається свіжим і безпечним для вживання. Тим не менш, люди можуть зробити кроки вдома, щоб продовжити цей термін. Це включає:

  • як можна швидше покласти молоко в холодильник
  • щільно закрийте молоко кришкою після використання
  • Зберігайте гарячі продукти далеко від молока в холодильнику
  • не залишайте молоко в холодильнику на тривалий час
  • підтримуйте температуру холодильника нижче 4 градусів

Побічні ефекти вживання зіпсованого молока

Вживання невеликої кількості зіпсованого молока може не викликати ніяких симптомів або викликати деякі незначні симптоми, які зазвичай проходять самі по собі. Наприклад, це може викликати біль у животі, нудоту, діарею або блювоту. Зіпсоване молоко навряд чи викличе Довготривалі проблеми.

Однак вживання сирого непастеризованого молока небезпечно. Сире молоко містить шкідливі патогени, що викликають харчове отруєння, в тому числі:

  • Campylobacter
  • Криптоспоридиум
  • Кишкова паличка
  • Лістерія
  • Сальмонела
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти