Чому прилипають та розвалюються котлети: помилки, яких варто уникати

10 травня 2023, 20:19оновлено 11 травня 2023, 16:09
Чому котлети виходять жорсткими - під час приготування господині часто допускають ту саму помилку, яка в кінці впливає на смак та стан страви.
Чому прилипають та розвалюються котлети: помилки, яких варто уникати
Чому у мене не виходять котлети / колаж Главред: фото: pixabay.com, ua.depositphotos.com

Помилки при приготуванні котлет має кожна господиня, навіть якщо вона має свій ідеальний рецепт. Котлети – одна з найулюбленіших страв, яку часто готують майже у кожному українському домі.

Чому ж у мене не виходять котлети? Певно, кожна господиня зіштовхувалась із такою проблемою: котлети розвалюються, прилипають, сирі або дуже жорсткі. Ми дізнались, як довести котлети до готовності та яких помилок варто уникати.

Чому розвалюються котлети

Фарш може вийти дуже рідким через те, що додали забагато борошна, хліба чи молока. Він не ліпиться і не прилипає, тож і котлети з нього складно приготувати — велика ймовірність, що вони просто розваляться. Щоб цього уникнути, точно дотримуйтесь рецепту або додайте трішки крохмалю чи борошна. Щоб котлети не розвалились, перед смаженням поставте фарш в холодильник на пару годин, щоб він гарно загус.

відео дня

Що робити, щоб котлети не засмажились

Неправильно підібрана температура – це одна із найголовніших проблем господинь. Адже думка про те, що велика температура і сильний вогонь швидше приготують котлети, є хибною. Потрібно дотримуватись певних правил, щоб приготування вийшло якісним, а котлети смачними:

  • максимально розігріти пательню, а вже потім наливати туди олію;
  • пізніше зменшити вогонь - і зачекати декілька хвилин;
  • на середньому вогні розкласти сформовані котлети по сковорідці;
  • як тільки їх можна буде легко змістити, тобто коли з'явилася скоринка – зменшити на найменший вогонь і продовжувати смажити;
  • на іншій стороні котлети треба готувати на зовсім маленькому вогні до появи скоринки.

Чому прилипають котлети

Зазвичай є дві основні проблеми, чому прилипають котлети. Перша – неправильно обраний посуд для смаження. Найкраще в цьому ділі підходять сковорідки чавунні або із антипригарним покриттям. При цьому дно у сковорідки має бути товстим.

Друга найбільш поширена причина – це використання малої кількість олії. Олія додатково вирівнює поверхню та послаблює хімічну реакцію між білком та металевими частинками. Тобто, котлети прилипають до сковорідки тому, що їм нема на чому смажитися.

Що робити, якщо котлети не формуються

Найперша помилка при формуванні котлет - це погано вимішаний фарш. При готуванні фаршу для котлет потрібно добре вимішувати його за допомогою силіконової лопатки, або за допомогою ложки. Варто наголосити, що не потрібно довго і сильно бити фарш об стіл. Достатньо лише кількох легких ударів, щоб збити до купи фарш і створити бажану форму. А щоб котлети легше формувались і тримались, то бажано запанірувати їх в борошні, сухарях або манці. Та не забувайте про добре розігріту пательню із чималою кількістю олії.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти