Як тактовно попросити повернути борг: 5 правил для тих, кому соромно

30 березня 2023, 15:42оновлено 31 березня 2023, 13:37
Кожна людина хоч раз в житті давала гроші в борг.
Чому соромно просити повернути борг
Чому соромно просити повернути борг / колаж фото pexels.com

Досить часто після того, як ми щось даємо в борг - попросити людину повернути його досить соромно. Чому так відбувається і як правильно нагадувати про борг - розповімо далі.

Чому соромно просити повернути борг - перша причина

За словами психологів, причин у почуття сорому просити повернути борг є кілька. Як правило, однією з найпоширеніших з них є страх потривожити близьку або знайому людину. Ви можете відчувати почуття провини за те, що зв'язуєтеся з людиною тільки з питання грошей і боргу.

В цьому випадку, людина яка дала в борг, буде відчувати, ніби відкуповується від людини за те, що не приділяє їй уваги, але приділяє її такому питанню як гроші.

відео дня

Чому незручно просити повернути борг - друга причина

Також досить часто людина, яка нагадує про борг - боїться здатися меркантильною і ускладнювати грошовими питаннями дружбу. Можливо, також важко нагадати про борг, оскільки це може свідчити про певні труднощі з грошима, що для багатьох є ганебним через нездорове ставлення до фінансів. І, звичайно, в суспільстві людям в принципі досить важко говорити про гроші, що плавно, але може привести до конфлікту через борг.

Як тактовно попросити повернути борг - кілька простих правил

Для початку всім варто усвідомити, що просити повернути вам борг - це не соромно, адже стосується вашого фінансового благополуччя. В такому випадку в програші той, хто сам не пам'ятає про те, що вчасно не повернув борг.

Для того, щоб нагадати про борг - не варто шукати особливого моменту, просто скажіть про це прямо і ввічливо. Якщо вам неважливо в якій формі відбудеться повернення коштів - ви можете запропонувати повернути їх, купивши вам щось або заплативши за спільну вечерю, наприклад. Також ви можете запропонувати боржнику віддати гроші частинами, якщо так йому буде легше. І головне - навчіться відмовляти і не давати в борг тому, у кому ви не впевнені.

Також вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти