Чому в Туреччині такий смачний рис: лайфхаки від турецько-української господині

14 липня 2023, 23:32
2457
Не просто приготувати турецький "плов" без цих секретів.
Турецький
Турецький "пілав" можна навчитися готувати / Yemeksepeti.com

Турецький рис не давався мені ніколи: він злипався, був твердим, не мав смаку і більше нагадував рисову кашу. Скільки я рецептів переглянула, скільки разів я спиралася на свою кулінарну інтуїцію, і кожен раз був провал. Рис не розсипався і не був тим смачним турецьким гарніром, який в достатку і можна сказати, горами, лежить під сріблястими "баранчиками" турецьких готелів.

До речі, пробуючи рис у звичайних турецьких господинь, про себе також відзначала, що він смачний, розсипчастий, з горіховим присмаком.

І ось, проживаючи в Туреччині вже кілька років, я нарешті знаю, що і як з ним робити, щоб він вийшов таким, як треба. Спойлер - не купити в кафе, а приготувати самій. Щодо кафе, був грішок,чого вже там ходити навколо.

відео дня

Який рис їдять в Туреччині:

Але давайте про все по-порядку.

Який рис використовують турки

Турецький рис - прекрасний розсипчастий рис з легким горіховим присмаком. Він добре вбирає аромати, що робить його ідеальним доповненням до м'яса, тушкованих страв, овочів (у тому числі фаршированих овочів), салатів і разом з турецьким йогуртом, джаджиком (огірок, сіль, кефір, зелень - авт.).

Його дуже легко приготувати, і на приготування потрібно стільки ж часу, скільки на приготування рису басматі.

Я люблю цей рис, тому що він такий смачний і має дуже приємну текстуру.

Який рис для плову в Туреччині варто вибрати?

У Туреччині плов найчастіше готують з рису Бальдо. Це пухкий короткозернистий рис, схожий на італійський арборіо або рис різотто, але з меншим часом приготування.

Якщо ви не можете знайти Бальдо, підійде рис арборіо. Він добре тримає форму при приготуванні, а також ідеально підходить для додавання в суп.

Як зробити так, що б рис не злипався?

Ось ми і підійшли до лайфхаку номер один. Сирий рис потрібно обсмажити у великій кількості вершкового масла до коричнево-золотистого кольору. Масло створює чудовий горіховий аромат, а зерна залишаються пухнастими, не злипаючись.

Як приготувати рис, як у турецьких готелях

Рис Бальдо поглинає більше води, ніж басматі, тому додайте до рису вдвічі більше води. Використовуйте співвідношення рису та води 1:2. На 1 склянку рису Бальдо використовуйте 2 склянки води.

Ось вам лайфхак номер 2. Заливайте рис не водою, а курячим насиченим бульйоном.

До речі, турецький рис не повинен бути липким, тому промивайте рис, поки вода не стане прозорою, щоб видалити крохмаль. Це "стримає" його липкість.

Ще один секрет: турки часто люблять застосовувати бульйонні кубики. Умовно кажучи, спресовану приправу для посилення смаку. Саме тому рис виходить смачним.

Макарошки і рис

Ви також можете додати легку і тонку локшину до рису. Тип - Орзо (будьте обережні, оскільки вона швидко підрум'янюється).

Підсмажте орзо на вершковому маслі, обережно, щоб не пригоріло, а потім додайте добре промитий рис.

Обсмажуйте рис, поки він не змінить колір і зерна не покриються олією, потім додайте гарячу воду і сіль.

Перемішайте, накрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні 10 хвилин. Поки кришка закрита, не перемішуйте.

Зніміть з вогню і накрийте рушником. Дайте йому "упаритися" ще 5-10 хвилин. Перед подачею збити виделкою.

Подавайте турецький рис з теплими турецькими фрикадельками куру кефте або з українським овочевим рагу. Повірте, це чудове поєднання.

І останнє: рис в Туреччині не їдять без йогурту. Це все одно, що їсти борщ без сметани або вареники з картоплею без шкварок.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти