Подушка для сну: як правильно її вибрати і що потрібно знати

8 вересня 2022, 06:25
Як правильно вибрати подушку для сну і який повинен бути її наповнювач – питання не тільки звички, але і здоров'я людини.
подушка
Класична подушка підійде більшості людей, у яких немає серйозних проблем зі здоров'ям / pixabay

Здоровий сон є важливою складовою життя людини. Коли ми не висипаємося, організм не відпочиває і не може забезпечити нам продуктивну діяльність. Щоб відпочинок був повноцінним, потрібно знати, як правильно вибрати подушку для сну. Оптимальне положення голови в період відпочинку впливає на стан здоров'я людини після пробудження. Грамотний вибір постільної приналежності допоможе зберегти сон, що забезпечить бадьорий ранок з зарядом енергії на весь день.

Як правильно вибрати подушку

Коли вибираєте подушку для сну, згадайте про позу, в якій ви зазвичай спите. Якщо частіше на боці, купуйте високу подушку. Спите на спині або животі – тоді низьку. При частій зміні пози сну слід вибрати середній варіант або одночасно спати з середньою і низькою подушками. При необхідності низьку подушку можна прибрати або покласти під основну.

Яка подушка краще 50 на 70 або 70 на 70

Найбільш поширений варіант подушок - 70х70 см. Можна згадати і про варіант 50х70 см. Справа звички. Багато хто купує подушки 50 на 70, оскільки виробники постільної білизни шиють свої набори таким розміром наволочок. Подушка 70 на 70 коштує дорожче – тканини і наповнювача для неї використовується більше.

відео дня

Крім того, людина під час сну може часто перевертатися з боку на бік, рухаючись горизонтально, а не вгору і вниз. Тому подушки 50 на 70 цілком вистачить, щоб комфортно спати.

На якій подушці краще спати

Коли ми приходимо до магазину, бачимо велику кількість різних подушок. Однак діляться вони лише на два види – ортопедичні і класичні. Причому обидві мають свої переваги і недоліки.

Найкомфортнішими подушками для сну часто називають ортопедичні. Коли спиш на такій подушці, голова знаходиться і фіксується на певному рівні і положенні. Подушка може бути у вигляді валика або прямокутника зі спеціальною виїмкою для голови. Поглиблення береже хребет від деформації під час сну. Особливий наповнювач з двох шарів запам'ятовує позу сплячого і фіксує положення голови. Вона підійде людям із захворюваннями шиї і хребта.

Варто уважно вибирати ортопедичну подушку. Буває, компанії застосовують тільки один шар наповнювача. Подібні подушки краще не використовувати людям з травмами, захворюваннями шиї, остеохондрозом і зміщенням хребців.

Переваги подушки - вона не провокує алергію, зберігає позу сну, не порушує кровообіг в судинах і підтримує голову в здоровому положенні.

Що стосується недоліків, у подушки не змінюється форма - для деяких це може стати причиною дискомфорту. До неї потрібно звикнути людям з безсонням. Часто такі подушки підробляють. Неправильно обраний бортик може й зовсім призвести до відчуттів болю.

Класичні подушки вважаються найбільш популярними. Вони м'які і пружні. Виробники випускають їх у формі квадрата або прямокутника, розмір може відрізнятися. Наповнювачі - синтетичний, або натуральний.

"Класика" не тисне на шийний відділ. Можна підібрати оптимальну для вас висоту, форму і розмір. Є безліч наповнювачів. Ціна залежатиме від конкретного вибору.

Серед її недоліків виділяють наявність натурального наповнювача, що може викликати алергічну реакцію. Подушка погано пропускає повітря, тому потіє голова. Не забувайте - у натуральних наповнювачів є свій період придатності, за ними потрібен певний догляд.

Який найкращий наповнювач для подушок

Все залежить від конкретних переваг людини, звичок і його стану здоров'я.

Подушка з пуху, пух-перо і шерсть

Можна вибрати пух, пух-перо і шерсть - наповнювачі для подушок, які всім нам добре відомі. Вони прекрасно пропускають потоки повітря, не парять. Наповнювачі роблять постільну приналежність м'якою і повітряною.

Але - не забувайте: подібна "начинка" протипоказана людям з алергією і астмою. Потрібно добре доглядати за такою подушкою, оскільки в наповнювачах можуть з часом з'явитися комахи.

Також в них немає "пружного" ефекту.

Подушка з шовку, бамбукового волокна, евкаліптового волокна

При алергії можна вибрати подушку з шовку, бамбукового або евкаліптового волокна. У складі наповнювачів є речовини, які не дозволяють розмножуватися мікроорганізмам, бактеріям і комахам. У них не живуть кліщі і комахи – дуже важливо для людей, які відчувають проблеми з органами дихання.

Подібні подушки швидко вбирають зайву вологу, добре продуваються.

Подушки з синтетичних волокон

Насправді, подушок з синтетичним наповнювачем дуже багато - з сиілоконізірованним волокном, холофайбером, синтетичним пухом, мікрофайбером і синтапоном.

Вони досить прості в догляді, гіпоалергенні. У них не з'являються кліщі або комахи. Подушки пружні, добре тримають форму.

Але можна помилитися з ціною - дешеві подушки можуть парити під час сну. За певний час вони втрачають форму і їх потрібно міняти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти