Допоки не гасне світло: як зробити повербанк своїми руками

11 листопада 2022, 08:30оновлено 11 листопада 2022, 09:05
Через війну і віялові відключення світла дуже важливим пристроєм для українців став повербанк. Главред розповідає, як зробити його своїми руками.
Павербанк
Як зробити повербанк своїми руками / zapas-M і sdelaysam-svoimirukami

Як зробити повербанк з акумуляторів з-під одноразових електронних сигарет

Самий бюджетний повербанк можна зібрати з основі акумуляторів, які дістаються з так званих електронних сигарет-"одноразок". Ще для цього потрібна буде особлива плата з роз'ємами для підключення як мінімум двох гаджетів і одним роз'ємом для самого повербанк (тобто ‒ кнопку включення/вимикання, дисплей або світлодіод, який використовується як ліхтарик). Таку плату можна придбати в будь-якому магазині електроніки або в інтернет-магазині. В середньому вона коштує від 100 до 165 гривень.

Далі, скріплювати батареї цілком можна з використанням ізоляційної стрічки, клейкої стрічки (ака скошта), або використовуючи спеціальний термоклей.

Потім все мідні дроти, які акуратно попередньо потрібно очистити від ізоляції, потрібно швидко припаяти, точно з'єднавши кожен "плюс" і кожен "мінус". Далі — заклеювати дроти можна в якому завгодно порядку - або в лінію, або зигзагом і так далі. Але при процесі пайки потрібно бути дуже обережним ‒ оскільки літій-іонні акумулятори взагалі схильні до перегріву і задимлення. Якщо ж ви займаєтеся пайкою рідко або взагалі ніколи цим не займалися, то найкраще звернутися за допомогою до фахівця-електрика.

Простий повербанк своїми руками

Також цілком можна відмовитися від методу пайки і використовувати для виготовлення повербанка нікелеву стрічку і магніти. Потрібно буде як мінімум два шматки стрічки і вдвічі більше магнітів, ніж акумуляторів. Справа в тому, що нікелеві стрічки потрібно буде прикріплювати до обох полюсів батарей. До стрічок заздалегідь потрібно буде припаювати два шматочки проводів з ізоляцією — червоний до тієї стрічці, яка скріплює "мінуси", а xорний — до стрічки, що скріплює "плюси". Ну і для більшої надійності нікелеві стрічки зверху потрібно щільно прикріпити ізоляційною стрічкою. Далі - різнокольорові дроти потрібно припаяти до плати в потрібних місцях, позначених "BAT-" і Bat+".

Акумулятор

Після всіх маніпуляцій потрібно підключити будь-який гаджет до новоствореного повербанку ‒ для того, щоб перевірити його роботу. На дисплеї (якщо такий є) буде відображатися інформація про те, що пристрої поключены. Ви зможете побачити позначення 1 а (ампер), або 2 а. Після потрібно протестувати, як буде заряджатися сам повербанк. USB-провід підключіть до маленького роз'єму посередині, під'єднати до вилки і вставити її в розетку. На екрані з'явиться позначення "in", тобто акумулятори заряджаються.

До слова, потрібно говорити, що батареї з-під електронних сигарет заряджаються досить довго, але і дуже довго тримають заряд (так що тут набагато більше плюсів, ніж мінусів).

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти