Користь і шкода мандаринів: чим особливий новорічний фрукт та кому їх краще не їсти

10 грудня 2021, 05:10
Несподівані факти про один з найулюбленіших фруктів українців.
Мандарин
Мандарини можуть бути як корисними, так і шкідливими / Pixabay

Мандарин - невід'ємний атрибут новорічних свят, але мало хто знає, що усіма улюблений фрукт може принести як користь організму, так і нашкодити.

Мандарини вважаються дуже корисними для здоров'я, хоча деяким людям вони можуть бути шкідливі, пише fruitscity.

Чим корисні мандарини?

Фрукти містять в собі велику кількість різних кислот, а також вітамінів, тому його можна сміливо рекомендувати при нестачі цих речовин в організмі. Також в мандаринах є природні антисептики, що допомагає боротися з бактеріями. Цитрусові здатні зміцнити імунітет за рахунок вмісту великої кількості аскорбінової кислоти.

відео дня

Фрукт хороший при боротьбі з простудними захворюваннями, особливо цінується цедра мандарина, бо вона допомагає розріджувати мокротиння і зменшити кашель. Мандарин також дозволяє збити температуру, активізувати захисні сили організми проти ГРВІ та грипу, А ось мандаринове масло відоме своїм седативним ефектом, воно заспокоює, покращує сон, допомагає позбутися від почуття тривоги.

читайте такожЗовсім не відходи: де з користю застосувати апельсинові кірки і картопляні очищенняВони сприяють поліпшенню травлення - у фрукті багато клітковини і пектину, які прискорюють пересування їжі і активізують обмін речовин. Мандарини можуть стати частиною дієтичного харчування, оскільки сприяють зниженню ваги, хоча і містять достатньо цукру.

Шкода мандаринів - кому їх потрібно їсти з побоюванням

Мандарини рекомендується вживати з обережністю, оскільки вони відносяться до алергенних фруктів. Крім того, їх слід обмежити або виключити з раціону при:

  • захворюваннях кишечника і шлунка (гастрит з підвищеною кислотністю, виразка), так як аскорбінова кислота дратує пошкоджену слизову
  • наявності гепатиту, нефриту або холециститу - через шкоду печінки
  • підвищеному апетиті і харчовому розладі – не можна їсти фрукт на голодний шлунок і відразу після їжі.
  • Також не варто давати мандарини дітям до трьох років або обмежити вживання до декількох часточок в день.

Раніше ми розповідали, як з користю використовувати цитрусову шкірку. Вона може стати в пригоді не тільки в кулінарії, але і допоможе вам у прибиранні будинку, садівництві і навіть при догляді за собою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти