Користь чи шкода: вчені з’ясували, як кава і чай впливають на здоров’я людини

23 листопада 2021, 01:50
Нове дослідження показало, що люди, які п'ють каву або чай, рідше страждають інсультами.
Чашка_пить_чай_кофе
Кава знижує ризик розвитку інсульту / Pixabay

Без чашечки кави багатьом важко почати ранок. Якщо ви відчували провину перед своїм оргазмом через цей "шкідливого" напою, китайські вчені з тяньцзінського медичного університету допоможуть розвіяти негативні думки.

Нове дослідження, опубліковане в журналі PLOS Medicine, показало, що кава і чай можуть бути корисні для здоров'я. Вчені виявили зв'язок між цими напоями і ризиком деменції та інсульту. Річ у тому, що ці кофеїновмісні напої можуть знижувати ризик захворювань.

Фахівці вивчили дані 365 682 осіб у віці від 50 до 74 років, за якими спостерігали протягом 10 – 14 років. За цей тривалий проміжок часу у 5079 учасників розвинулася деменція, а у 10053 учасників був принаймні один інсульт.

Проаналізувавши зібрані дані, вчені прийшли до висновку: люди, які випивають дві-три чашки кави або три-п'ять чашок чаю у день (або обидва напої до шести чашок щодня) рідше страждають інсультами і недоумством.

Поки дослідники не можуть пояснити причинно-наслідковий зв'язок таких змін. Але дослідження, пов'язане з користю кави, проводиться вже не в перше. У одному з таких говориться, що кофеїн блокує особливий рецептор і знижує симптоми стресу. Така ефективність гарантована, якщо випивати не менше чотирьох чашок кави в день.

Раніше засновник школи та дієтолог Андрій Невський розвіяв популярні міфи про хліб, в які варто перестати вірити. Хоча хліб давно став звичним елементом в нашому повсякденному раціоні, він все ще, мабуть, найбільше страждає від міфів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти