Портативний генератор: як купити без розмитнення і не помилитися з вибором

28 листопада 2022, 12:42оновлено 28 листопада 2022, 13:17
Портативна електростанція - що потрібно знати і як не помилитися при покупці.
генератор
Генератор для дому - що потрібно знати / Pixabay / is463940

Розв'язаний РФ ракетний терор проти цивільної інфраструктури в Україні став причиною виникнення несподіваної проблеми забезпечення генераторами, які в переддень зимового сезону стають порятунком для багатьох – від приватних будинків і кафе, до лікарень і промислових об'єктів.

Нещодавно уряд прийняв рішення, яке звільняє від сплати ПДВ та ввізного мита товари, які покращують енергозбереження. До них, зокрема, відносяться електрогенератори.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, ще існують нарікання на проблеми з їх ввезенням в Україну. Тому він уточнив, що дія рішення Кабміну поширюється на всіх, включаючи фізособи.

"Кожен українець може без оплати мита і ПДВ ввезти в країну необхідні йому генератори і зарядні станції", — уточнив він.

Ввезення генераторів в Україну: правила

У свою чергу Державна митна служба дала роз'яснення щодо правил ввезення генераторів в Україну. Уточнюється, що це також можна зробити без письмової декларації.

Згідно з урядовим рішенням, ліквідовано обов'язкове декларування про відповідність та маркування знаком відповідності технічним регламентам для ввезення генераторів, акумуляторів та ін.

В Україні ввезення генераторів та інших пристроїв для подолання енергетичної кризи здійснюється шляхом декларування митному органу без сплати митних платежів.

Які товари не підлягають письмовому декларуванню

  • Якщо загальна фактурна вартість товару не перевищує еквівалент 500 євро, а вага менше 50 кг, а також за умови, що товари ввозяться громадянами в ручній поклажі та/або в супроводжуваному багажі;
  • У разі, коли сумарна фактурна вартість товару не перевищує еквівалент 150 євро, що переміщуються в Україну на адресу одного одержувача в одній депеші від одного відправника в міжнародних поштових відправленнях, або на адресу одного одержувача в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника в міжнародних експрес-відправленнях, і в несупроводжуваному багажі;
  • За умови, що товари в обсягах, що перевищують зазначені норми, а також товари, ввозяться особою, частіше одного разу протягом доби, вони підлягають письмовому декларуванню.

Що варто враховувати

Якщо ви вирішили замовити генератор на зарубіжних маркетплейсах, то не забувайте про те, що в разі ввезення в Україну замовлення електротехніки з доставкою поштовими операторами, є ризик того, що все-таки доведеться письмово задекларувати товар і сплатити 10% ввізного мита, а також 20% ПДВ.

Це пов'язано з тим, що пропозицій на зарубіжних маркетплейсах товару, який коштує менше 150 євро, невелика кількість.

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти