"Поквапся" і "Я на дієті": які фрази категорично не можна говорити своїй дитині

30 березня 2023, 16:19
Загальні фрази на кшталт "хороша дівчинка / хлопчик" або "молодець", кожен раз, коли ваша дитина опановує нову навичку, робить його залежним від вашого твердження.
1680182030-8274.jpg
Існують фрази, які не можна говорити дітям. Фото Pixabay

Ви, мабуть, не будете використовувати старомодні фрази на кшталт "Почекай, ось зараз твій батько повернеться додому" або "Ми хотіли б, щоб ти був більше схожий на свою сестру" зі своїми дітьми, але є багато речей, які батьки не повинні говорити своїм дітям.

"Чудова робота"

Дослідження показали, що загальні фрази на кшталт "хороша дівчинка/хлопчик" або "молодець", кожен раз, коли ваша дитина опановує нову навичку, робить його залежним від вашого твердження, а не від його власної мотивації. Збережіть похвалу до того моменту, коли вона дійсно виправдана, і будьте якомога конкретніше. Замість "Супер" скажіть: "Це був чудовий пас. Мені подобається, як ти розіграв м'яч разом зі своїм товаришем по команді".

"Терпіння і праця все перетруть"

Це правда, що чим більше часу ваша дитина присвячує навчанню, тим гострішими будуть її навички. Однак ця приказка може посилити тиск, який вона відчуває, щоб перемогти чи досягти успіху. Ця фраза дає зрозуміти, що якщо ви робите помилки, значить, ви недостатньо старанно тренувалися.

відео дня

Натомість заохочуйте дитину наполегливо працювати, тому що вона покращить свої таланти і буде пишатися своїм прогресом.

"Все добре"

Коли ваша дитина дряпає коліно і плаче, ви можете інстинктивно запевнити його, що він не сильно поранений. Але фраза "все добре", може тільки змусити його відчувати себе гірше. Ваша дитина плаче, бо з нею не все гаразд. Ваше завдання - допомогти їй зрозуміти і впоратися зі своїми емоціями, а не знецінювати їх. Спробуйте обійняти дитину і визнати, як вона почувається, сказавши щось на кшталт: "Це було страшне падіння". Потім запитайте, чи хоче вона пов'язку чи поцілунок — або обидві речі.

"Поквапся!"

Ваша дитина зволікає зі сніданком, наполягає на тому, щоб зав'язати собі шнурки (хоча вона ще не зовсім освоїла цю техніку), і запізнюється в школу... знову. Але підштовхування до руху створює додатковий стрес. Трохи пом'якшіть свій тон і замість цього скажіть: "давайте поспішимо". Це надсилає повідомлення про те, що ви двоє в одній команді.

"Я на дієті"

Слідкуйте за своєю вагою? Залиште це собі. Якщо ваша дитина щодня бачить, як ви встаєте на ваги, і чує, як ви говорите про те, що ви "товста", у неї може сформуватися нездорове уявлення про тіло.

"Ми не можемо собі цього дозволити"

Цю відповідь за замовчуванням легко використовувати, коли ваша дитина просить у вас нову іграшку, але це посилає сигнал про те, що ви не контролюєте свої фінанси, що може лякати дітей. Виберіть альтернативний спосіб передати ту саму ідею, наприклад: "ми не збираємося її купувати, тому що економимо гроші на більш важливі речі". Якщо діти наполягають на обговоренні цього, у вас є прекрасна можливість почати розмову про те, як складати бюджет і управляти грошима.

"Не розмовляй з незнайомцями"

Це складно зрозуміти маленькій дитині. Навіть якщо людина незнайома, вона може не думати про нього як про незнайомця, якщо він хороший. Крім того, діти можуть сприйняти це правило неправильно і чинити опір допомозі поліцейських або пожежників, яких вони не знають. Замість того, щоб попереджати їх про незнайомців, придумайте сценарії на кшталт: "Що б ти зробив, якби незнайомий чоловік запропонував тобі цукерки і відвіз тебе додому?", і попросіть пояснити, що вона буде робити. Як тільки ви дізнаєтеся, як дитина впорається з ситуацією, ви зможете направити її до правильного курсу дій.

"Будь обережний"

Якщо ви скажете це, поки ваша дитина балансує на перекладині, ймовірність того, що вона впаде, збільшиться. Ваші слова відволікають від того, що вона робить. Якщо ви відчуваєте тривогу, підійдіть ближче, щоб зловити на випадок, якщо вона впаде, і поводьтеся якомога тихіше.

Що ніколи не можна говорити дочці

  • "Чому ти не можеш бути, як твій брат"
  • "Ти дівчинка, ти повинна вміти виконувати роботу по дому"
  • "Перестань стільки їсти. Ти будеш товстою"
  • "Чому ти не посміхаєшся? Тебе не будуть любити"
  • "Поводься, як дівчинка"
  • "Вона наш Карапуз"
  • "Ти можеш одягатися, як дівчинка?"
  • "Вирости нарешті!"
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти