Підвищує ризик серцевого нападу на 18%: від якого продукту рекомендують відмовитися медики

5 серпня 2021, 00:50
Звуження артерій може викликати біль у грудях.
Серце_аритмія
Дослідники не виявили зв'язку між споживанням нежирного білого м'яса / Pixabay

Ішемічна хвороба серця забирає майже дев'ять мільйонів життів щороку, що робить її однією з основних причин смерті в усьому світі. Це відбувається, коли коронарні артерії звужуються через скупчення атероми, жирового матеріалу, що вистилає їх стінки.

Звуження артерій може викликати біль у грудях, відому як стенокардія, а якщо артерія заблокується, це може викликати серцевий напад, пише Express.co.uk.

Нове дослідження, проведене Оксфордським університетом, показало, що вживання обробленого м'яса може значно збільшити ризик захворювання.

читайте такожВчені пояснили, чи небезпечне вживання кави для серця

Дослідження, опубліковане в Critical Reviews in Food and Science, показало, що вживання обробленого м'яса може збільшити ризик ішемічної хвороби серця на 18 відсотків.

Дослідники з Департаменту здоров'я населення Оксфордського університету досліджували зв'язок між переробленим м'ясом і серцевими захворюваннями в ході аналізу, який включав 13 когортних досліджень і охопив понад 1,4 мільйона чоловік.

Суб'єкти дослідження пройшли детальну оцінку харчування, відстежуючи стан свого здоров'я протягом 30 років.

Дослідники виявили, що щоденне вживання всього 50 грамів обробленого м'яса, такого як бекон, шинка і сосиски, збільшує ризик ішемічної хвороби серця на 18 відсотків.

Вживання 50 грамів необробленого червоного м'яса, такого як яловичина, баранина або свинина, збільшує ризик на 9 відсотків.

Дослідники не виявили зв'язку між споживанням нежирного білого м'яса, такого як курка і індичка, і підвищеним ризиком ішемічної хвороби серця.

Керен Пейпер, спів-провідний автор дослідження, сказав: "Червоне і оброблене м'ясо незмінно пов'язують з раком кишечника, і наші результати припускають додаткову роль в серцевих захворюваннях.

"Таким чином, поточні рекомендації щодо обмеження споживання червоного та переробленого м'яса також можуть допомогти у профілактиці ішемічної хвороби серця".

Дослідження, проведене американською кардіологічною асоціацією в 2018 році, показало, що споживання тваринних жирів може збільшити ризик смерті на 21 відсоток, в той час як вживання ненасичених жирів з рослин може знизити ризик загальної смертності на 16 відсотків.

За даними British Heart Foundation, у Великобританії близько 7,6 мільйона людей страждають серцевими і серцево-судинними захворюваннями.

Очікується, що ці цифри будуть рости і далі з поліпшенням показників виживання від серцевих захворювань і порушень кровообігу.

У Великобританії кожен восьмий чоловік і кожна 15 жінка помирають від серцевих захворювань, що робить хворобу більш смертельною, ніж рак грудей.

Британський фонд виділив деякі з найбільш значних факторів ризику ішемічної хвороби серця:

Високий кров'яний тиск: близько 50 відсотків серцевих нападів та інсультів пов'язані з високим кров'яним тиском. Високий кров'яний тиск є провідним модифікованим фактором ризику серцево-судинних захворювань у Великобританії.

За оцінками, 28 відсотків дорослого населення Великобританії мають високий кров'яний тиск, що відповідає 15 мільйонам дорослих, половина з яких не отримує ефективного лікування.

Діабет: у Великобританії одна третина дорослих з діабетом помирає від хвороб серця або кровообігу. Діабет-це стан, при якому рівень цукру в крові підвищується протягом тривалого періоду часу, тим самим пошкоджуючи внутрішні зв'язки кровоносних судин, що робить його значним фактором ризику серцево-судинних захворювань.

Високий холестерин: високий рівень холестерину ЛПНЩ ("поганий") пов'язаний з кожним четвертим захворюванням серця і системи кровообігу. За оцінками, близько половини дорослих у Великобританії живуть з рівнем холестерину, що перевищує національні норми.

Ожиріння: близько 28 відсотків дорослого населення Великобританії страждають ожирінням, і більше 36 відсотків мають індекс маси тіла, який визначається як надмірна вага. У Великобританії приблизно кожна шоста смерть від хвороб серця і кровообігу пов'язана з високим індексом маси тіла.

Дієта і вправи. Вважається, що до 37 відсотків дорослих у Великобританії не дотримуються рекомендацій щодо фізичної активності. Фізична активність знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 35 відсотків.

Куріння: принаймні кожен сьомий дорослий курить сигарети у Великобританії. За оцінками, щонайменше 15 000 смертей від хвороб серця і системи кровообігу можуть бути пов'язані з курінням.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти