Співають і галантно кланяються: до українських полярників прийшли гніздитися тисячі пінгвінів

24 жовтня 2021, 09:46оновлено 24 жовтня 2021, 10:23
У районі станції Академік Вернадський триває сезон розмноження серед субантарктичних пінгвінів.
Співають і галантно кланяються: до українських полярників прийшли гніздитися тисячі пінгвінів
На українську станцію в Антарктиді повернулися пінгвіни / Фото: Facebook / Оксана Савенко

На антарктичну станцію "Академік Вернадський", яка займається науковими дослідженнями Антарктики, повернулися пінгвіни. Птахи починають шлюбний сезон, і незабаром полярники чекають радісну звістку про перше відкладене пінгвінами яйце.

Фотографіями з гніздуванням унікальних птахів поділилися на офіційній сторінці Національного антарктичного наукового центру. Влітку, стверджують дослідники, на острові Галіндез, де розташована станція, може бути до 4 тисяч субантарктичних пінгвінів.

Біологи розповідають, що спостерігати за шлюбним періодом пінгвінів видовище захопливе. Птахи проявляють один до одного знаки уваги, наприклад, крадуть один в одного камені для гнізд і галантно кланяються партнеру. Іноді між ними виникають конфлікти і особини можуть серйозно посваритися між собою за увагу партнера. Проте найцікавіше, за словами вчених, це те, як співають пінгвіни – схоже на "завивання" ослів.

відео дня

Полярники розповідають, що пінгвіни стали освоювати берега станції ще у 2006 році, а у 2007 там з'явилися перші гнізда птахів. З 2013 року загальна чисельність пінгвінів дженту в районі станції зросла майже на чверть, а ось кількість більш холодолюбних Аделі та антарктичних, навпаки, почала скорочуватися.

"Раніше тут було занадто холодно для них. Але завдяки зміні клімату і потеплінню цей вид отримав перевагу і сприятливі умови для просування на південь", – мовиться в публікації.

Що відомо про українську арктичну станцію

  • Українська антарктична станція" Академік Вернадський" розташована на мисі Марина острова Галіндез.
  • Вона є метеорологічною та географічною обсерваторією.
  • Українські полярники проводять дослідження з біології, метеорології, океанографії, вивчають вплив холоду на організм людини, зміни магнітного поля Землі, іоносферу і космос.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти