Ганьба або звичайна ситуація: чи можна забирати з собою залишки їжі з ресторану

31 січня 2023, 19:55оновлено 31 січня 2023, 22:23
Багато відвідувачів ресторану або кафе не завжди можуть з'їсти все, що вони замовили. Але чи варто просити офіціанта запакувати залишки з собою.
ресторан
Чи можна забирати залишки їжі з ресторану / фото ua.depositphotos.com

Приходячи в ресторан або кафе, нерідко може бути таке, що ви заплатили за безліч страв, але так наїлися, що половина порцій залишилася. Здавалося б, що заважає вам забрати їжу з собою. Але багато хто починає думати, що так робити не можна або це виглядає дуже негарно.

Насправді, через таке спірне питання, багато відвідувачів витрачають гроші "на вітер", а кухарі, яким повернули таку страву, просто змушені викинути її. Ми вирішили розібратися в тому, наскільки етично забирати залишки страв з собою, як на це реагують працівники закладу і чи можуть вони заборонити це робити.

Давайте уявимо ситуацію: ви прийшли в заклад, замовили салат, піцу, а до того ж ще й десерт. Виявилося, що ви були не голодні і наїлися одним салатом і парою шматочків піци. У вас на столі залишився незайманий десерт і велика кількість піци. Невже вам дійсно можуть відмовити забрати це все з собою?

Виявляється, що яким би дорогим не було кафе або ресторан, його працівники не можуть заборонити вам забрати з собою те, за що ви заплатили. І це не дивно. Адже ви не залишите в магазині хліб, якщо купили його. Так чому ж вам залишати те, що ви купили в ресторані?

Як на це реагують кухарі

Коли ви готуєте вечерю своїм рідним і близьким, вам напевно радісно від слів похвали, це приємно чути. Але якщо хтось буде критикувати вашу страву або зовсім не захоче її їсти, то навряд чи це подарує вам позитивні емоції.

Це ж стосується і кухарів, які працюють в кафе і ресторанах. Їм приємно, коли офіціанти передають слова подяки від задоволених відвідувачів. Адже кухарі намагаються догодити кожному клієнту і зробити їх страву неймовірно смачною. Якщо кухареві повертають таку страву або більшу її частину, то йому може стати неприємно.

У будь-якому випадку кухареві доведеться викинути те, що вже було у вас на столі. Таку страву або її залишки точно не будуть подавати іншому відвідувачеві.

Чи можна забирати залишки їжі з точки зору етикету

Фахівці з етикету переконані, що в цьому немає нічого дивного і непристойного. Ви заплатили за своє замовлення і можете розпоряджатися ним як хочете. Адже не дарма в закладах навіть з'явилася послуга доставки їжі або їжа на винос.

Однак фахівці кажуть, що упаковувати з собою по етикет прийнято лише ті страви, які залишилися майже недоторканими. При цьому буде пристойним, якщо ініціативу проявить не гість, а працівник закладу. Варто звернути увагу, що не у всіх ресторанах вийде запакувати вашу страву, адже не у всіх є спеціальна тара.

До того ж, потрібно розуміти, в якому форматі проходить ваша вечеря або обід. Якщо це ділова зустріч, то краще відмовитися від того, що ви не з'їли і не просити запакувати з собою. Якщо це перше побачення, варто вчинити так само, щоб про вас не подумали, як про дріб'язкову людину. З урочистого заходу також не потрібно нічого забирати з собою.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти