Правильний мед від правильних бджіл: 4 простих лайфхака, які допоможуть виявити підробку

11 лютого 2023, 10:19
Розповімо, як вивести на чисту воду хитрих продавців і відрізнити натуральний мед від підробки.
Як перевірити натуральність меду
Як перевірити натуральність меду / pixabay.com

Янтарно-золотистий і ароматний продукт бджільництва - джерело вітамінів і корисних речовин, який використовують для зміцнення імунітету, для поповнення вітамінів. Однак не всі бджолярі та продавці меду пропонують справжній продукт. Бажання більше заробити і продати тягне за собою фальсифікацію продукту, тому варто знати, навіщо в мед додають крохмаль. Це допоможе виявити підробку.

Як відрізнити натуральний мед від підробки прямо на ринку

Визначити чи є в меді добавка або продукт натуральний можна прямо біля прилавка. Для цього потрібно знати, які характеристики має правильний і неправильний мед:

Ознаки натурального меду:

відео дня
  • яскраво виражений квітковий аромат з різними відтінками;
  • викликає печіння в горлі при ковтанні;
  • має ніжну і пластичну текстуру;
  • в міру густий;
  • відсутня піна на поверхні;
  • має частинки воску, прополісу, пилок.

Після цього буде цікаво дізнатися, як відрізнити натуральний мед від підробки. У рідини з домішками будуть наступні характеристики:

  • відсутність запаху або кислуваті нотки;
  • не викликає печіння в горлі;
  • має грубу текстуру - грудочки, згустки;
  • занадто рідкий - капає і стікає, розтікається;
  • на поверхні утворюється піна.

При цьому не завжди дані ознаки говорять про підробку. Існує натуральний мед без запаху – це продукт, який був зібраний бджолами в зоні зростання іван-чаю.

Як перевірити натуральність меду

Мед завжди купується для того, щоб підтримати здоров'я дорослих і дітей, замінити інші солодощі більш корисним продуктом. Його дають дітям без побоювань нагодувати набором барвників, підсолоджувачів і ароматизаторів. На жаль, недобросовісні продавці і бджолярі в гонитві за вигодою здатні додавати в мед різні добавки, про які варто знати всім. Найголовніше потрібно знати, як відрізнити мед від цукрового сиропу.

Найчастіше в головний продукт бджільництва додають цілком безпечні падевий мед, воду, фруктові соки, крохмальну, бурякову або кукурудзяну патоку, цукровий сироп, інвертований цукор, сахарин і крохмаль. Рідше в меді можна виявити борошно, крейду і пісок. Все це знищує всі його лікувальні властивості.

Варто знати способи, як перевірити мед справжній чи ні:

  1. Першим і найпростішим способом є перевірка густоти. Зачерпнувши мед ложкою потрібно дати йому стекти в тарілку або чашку. Ненатуральний мед буде рясно стікати з ложки, капати і переривчастими цівками наповнювати ємність. Поверхня меду швидко вирівняється і розтечеться по тарілці або чашці. У дозрілому меді буде формуватися" башточка "або"гірка". При цьому в меді не повинні з'являтися бульбашки. Вони свідчать про початок бродіння і про незрілість продукту.
  2. Існує ще один спосіб, як відрізнити натуральний мед від підробки – шматок хліба. Його занурюють в ємність з медом на 10 хвилин, а потім дивляться, що змінилося. Якщо хліб став твердим, це означає, що мед натуральний і без домішок. Якщо ж хліб залишився м'яким, це говорить про наявність домішок.
  3. Як перевірити мед сірником? Цей спосіб дозволяє швидко оцінити правильність продукту. Потрібно піднести запалений сірник до продукту і підпалити його. Натуральний мед розплавитися і зашипить через певний час, а з домішками почне кипіти.
  4. Крохмаль, крейда і Пісок можуть бути в меді. Навіщо в мед додають крохмаль-щоб домогтися густоти. Ще одним цікавим питанням буде, як визначити чи є в меді крохмаль. Для цього знадобиться стакан з чистою водою і йод. Ложку меду потрібно розвести в склянці води і капнути туди йод. Якщо з'явиться осад на дні, це означає, що дані домішки в меді є. Також розчин може посиніти, так як йод вступить в реакцію з крохмалем.

Вам буде цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти