Казанська ікона Божої Матері: коли свята і що відзначає Україна

21 липня 2021, 13:31
Як відзначається свято на честь ікони Казанської Божої Матері, в чому особливість образу і як прославляється ікона в Україні – читайте в матеріалі Главреда.
Свята Казанська літня і Казанська Осіння зимова традиції
Свята Казанська Літня і Казанська Осіння (Зимова) - традиції / sputnik.by

Сьогодні свято ікони Божої Матері - на честь набуття чудотворного образу Казанської ікони Божої Матері. У народі свято називають по-простому – Казанська Літня. Але є ще один День Казанської ікони Божої Матері 2021 - це Казанська Осіння (Зимова).

Коли і як шанується Казанська ікона Божої Матері в Україні, з'ясував Главред.

Коли святкується Казанська в Україні

У цієї ікони дві дати святкування:

відео дня
  • 21 липня - на честь набуття образу;
  • 4 листопада - на честь дива, що явила Казанська ікона, коли допомогла позбавити Москву від поляків.

читайте такожКоли Різдво Пресвятої Богородиці 2021: дата, історія свята і молитва

Як відрізнити ікону Казанської Божої Матері

Відмітна особливість Казанської ікони - тут Божа Матір зображена по плечі, а не по пояс. Зазвичай на іконах Божої Матері видно, як Пресвята Діва рукою вказує на Христа – однак на Казанському образі цей жест не видно.

Казанська ікона Божої Матері: від чого вона захищає, куди вішати і як їй молитися

"Казанська ікона Пресвятої Богородиці відома і шанована, без перебільшення, на всіх континентах земної кулі. Її можна побачити навіть у католицьких храмах. Така всенародна любов до цієї святині відобразилася в словах молитви до неї, в якій віруючі називають Богородицю Заступницею старанною роду християнського. Чудеса від цієї ікони посилаються всім, хто з вірою і надією молиться перед нею. І це не залежить ні від національності, ні від громадянства тих, хто молиться", - розповів у коментарі Главреду митрополит Ніжинський і Прилуцький Климент, голова Синодального Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

Він нагадав, що у всіх регіонах України є багато храмів на честь Казанської ікони. Часто саме цей образ обирають молодята для вінчальної пари ікон. Відтак ця святиня має духовне значення для людей, де б вони не жили, підкреслив священнослужитель.

"У домі ікони повинні бути в шанованому місці, як раніше казали - "святому кутку".

Ікони в наших оселях ми зберігаємо не для прикраси і не як обереги. Вони нагадують нам про необхідність молитви тим святим, які на іконах зображені.

Ікони нагадують нам і те, що ми постійно знаходимося під Божим поглядом і Ангели, і Богородиця, і всі святі бачать наше життя, наші справи і навіть помисли. Тому в нашому житті не повинно бути гріха і всього того, що засмучує Бога і святих", - пояснив Владика Климент.

Він закликав усіх віруючих православних сходити в свято Казанської ікони Божої Матері до храму.

"На свято Казанської ікони Богородиці приємно буде побачити вас у храмі, особливо якщо поблизу від вас є храм, присвячений цій святині, тобто де 21 липня відзначається храмовий день", - запевнив священик.

Раніше ми вже писали, про що моляться іконі Казанської Божої Матері.

читайте такожМолитви на сон прийдешній коротка й українською мовою: слухати і читати

Молитва перед Казанською іконою Пресвятій Богородиці

О Пресвята Пані Владичице Богородице! Зі страхом, вірою і любов'ю прідающе перед чесною іконою твоєю, молимо Тебе: не відверни обличчя Твого від тих, хто прибігає до Тебе, умоли милосердна Мати, Сина Твого і Бога нашого, Господа Ісуса Христа, нехай збереже мирну країну нашу, нехай затвердить Церкву Свою святу та непорушно дотримає від невіри, єресей і розколу. Чи не імами бо іншої допомоги, не імами іншої надії, хіба тобі, Пречиста Діво: Ти єси всесильна християн Помічниця і Заступниця. Визволи всіх, хто із вірою Тобі моляться, від падінь гріховних, від наклепу злих людей, від всяких спокус, скорбот, бід і від марної смерті: даруй нам дух розтрощення, смирення серця, чистоту помислів, виправлення гріховного життя і залишення гріхів, та всі вдячні оспівуюче величі Твоя, сподобимося Небесного Царства і тамо з усіма святими прославимо Пречесне і Чудове Ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Казанська Зимова (Осіння): традиції

На свято Казанської ікони в листопаді прийнято грати весілля. Недарма саме перед Казанською іконою незаміжні дівчата моляться про любов і шлюб. Також саме Казанською іконою здавна благословляють молодих, які вирішили вступати в шлюб.

А весілля на Казанську, за народними повір'ями, вважається запорукою щастя в сімейному житті.

У свята Казанської ікони Божої Матері не прийнято:

  • працювати і лихословити,
  • сумувати і влаштовувати сварки.

Ці заборони стосуються і свята Казанська Літня, й інших церковних свят.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти