Попередження: антибіотики на певних етапах життя можуть скоротити його тривалість

30 серпня 2021, 14:08
Ось чому так важливо використовувати антибіотики тільки тоді, коли вони необхідні.
Ліки
Одне нове дослідження виявило важливі наслідки банального призначення препарату / Дніпро Час

Відсутність антибіотиків для боротьби з резистентністю може поставити під загрозу зараження 10 мільйонів життів у всьому світі до 2050 року.

Ліки, що мають вирішальне значення для людини, вводиться неналежним чином, що загрожує його ефективності проти поширеного в світі інфекційного захворювання.

Однак одне нове дослідження виявило важливі наслідки банального призначення препарату, пише Express.co.uk.

читайте такожАнтибіотики не допомагають: лікар назвав нові симптоми COVID - 19 в українців

Дослідники попередили, що вплив антибіотиків на метаболізм і запалення через мікробіоту кишечника - мікроорганізми, які живуть в травному тракті, - може скоротити тривалість життя.

Вважається, що цей ефект пов'язаний з типом мікробіома, який повторно заселяється після впливу антибіотиків.

Професор Девід Лінн, керівник проекту в університеті Фліндерса, Австралія, сказав ""Це перший раз, коли ми змогли відстежити вплив, який зміни мікробіома кишечника через антибіотики в ранньому віці можуть надавати на мишей протягом усього їх нормального життя".

Це перше в своєму роді дослідження, в якому вивчаються ефекти впливу антибіотиків на нормальних здорових мишей в ранньому віці, відстеження мишей або немовлят до старості.

Вони помітили, що після використання антибіотиків різноманітність мікробіома кишечника значно зменшилася.

Потім кишечник був повторно заселений двома різними домінуючими типами мікробіоти, званими PAM I і PAM II.

Професор Лінн пояснив: "у мишей з мікробіомом PAM II в більш пізньому віці проявлялася підвищена інсулінорезистентність, що вказує на метаболічну дисфункцію, а також на значно більш високі рівні запалення в багатьох різних тканинах, включаючи кров, печінку і мозок.

"Миші PAM II померли приблизно в два рази більше, ніж ті, які були повторно заселені мікробіотою PAM I, навіть незважаючи на те, що обидві групи були однопометниками, що піддавалися впливу одних і тих же антибіотиків".

Вплив на мишей був постійним, незважаючи на те, що склад мікробіоти в обох групах зазнали впливу мишей нормалізувався протягом декількох тижнів після впливу антибіотиків.

Професор Лінн додав: "наші дані свідчать про те, що тип мікробіома, який повторно заселяє кишечник після прийому антибіотиків, може перепрограмувати імунну систему ссавців з довгостроковими ефектами, включаючи довголіття.

Ці дані показують, що відмінності в мікробіоті після прийому антибіотиків у ранньому віці можуть перепрограмувати імунну систему в довгостроковій перспективі, причому наслідки цього перепрограмування проявляються в більш пізньому віці, включаючи вплив на імунітет, метаболізм і навіть тривалість життя.

"Попередні дослідження, які вивчали причинний зв'язок між мікробіотою кишечника та тривалістю життя, в основному були обмежені безхребетними та мишами з скороченою тривалістю життя через генетичний дефіцит.

Професор Колін Гарнер, виконавчий директор Antibiotic Research UK, сказав express.co.uk: "було виявлено, що склад мікробіома, тобто скупчення мікроорганізмів в організмі, особливо в кишечнику, дуже важливий для здоров'я людини.

"Зміни в складі мікробіома пов'язані з численними порушеннями здоров'я, такими як запальні захворювання кишечника, недоїдання, метаболічні порушення, астма і нейродегенеративні захворювання. Тепер ми можемо додати до цього списку зміни тривалості життя.

"Хоча дослідники виявили, що введення антибіотиків в ранньому віці призвело до скорочення тривалості життя оброблених тварин, необхідно встановити, чи відтворюється це дослідження на тваринах на людях".

Вчені, які закликають до створення нових антибіотиків, більш виборчих по відношенню до вбиваються ними бактерій, розробили нові алгоритми, які, на їхню думку, можуть допомогти в розробці нових ефективних антибіотиків з нуля.

Це означатиме, що антибіотики вбивають тільки мікробів, що викликають інфекції, а не всі здорові бактерії, що живуть в кишечнику.

Професор Гарнер додав: "Ми знаємо, що антибіотики знищують багато кишкових бактерій, і це може зайняти деякий час для відновлення кишечника.

Ось чому так важливо використовувати антибіотики тільки тоді, коли вони необхідні, а не для банальних цілей, таких як лікування кашлю, застуди або болю в горлі. "Можливо, шкідливий вплив антибіотиків на мікробіом стане таким же важливим, як стійкість до антибіотиків при їх клінічному використанні".

Стійкість до антибіотиків виникає, коли бактерії мутують і розвиваються, щоб обійти механізми, які використовують протимікробні препарати для їх знищення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти