Що робити, якщо декабрист не цвіте: як змусити різдвяник випустити бутони

23 жовтня 2022, 14:12оновлено 24 жовтня 2022, 08:13
30647
Якщо різдвяник відмовляється цвісти, то рослину можна змусити випустити бутони. Цей же простий спосіб посприяє повторному цвітінню рослини.
Різдвяник, декабрист
Як змусити декабрист цвісти - хитрість досвідчених квітникарів / Фото ua.depositphotos.com

Цвітіння різдвяника припадає на листопад-січень. Ця розкішна квітка холодними зимовими вечорами створює літню атмосферу. Рослина дуже невибаглива в догляді, але недосвідчений квітникар може роками не бачити яскравих бутонів. Якщо декабрист не цвіте, значить ви щось робите не так. А якщо різдвяник все ж таки зацвіте, значить удома запанує гармонійна атмосфера і буде прибуток.

Раніше Главред писав, чим підгодувати різдвяник у домашніх умовах, щоби він зацвів, а сьогодні розберемося, якого догляду потребує декабрист.

Що робити, якщо не цвіте декабрист

Передусім потрібно подбати про полив. Декабрист не можна заливати водою, інакше рослина почне скидати листя. В цьому випадку декабрист точно не зацвіте.

Якщо ви вже випадково перезволожили ґрунт, то поміняйте його, видаліть погані корінці та пересадіть квітку. Різдвяник поливають лише тоді, коли верхній шар ґрунту в горщику – сухий. Цілком достатньо поливати декабрист раз на чотири дні.

Дуже важливо підібрати правильний розмір вазона. Декабристи люблять тісноту. Вазон для різдвяника повинен бути утричі меншим за довжину стебла. Якщо посадити декабрист в горщик великого обсягу, то у нього почне активно розвиватися коренева система, а рослина не буде цвісти.

Різдвяник повинен відпочивати. Період спокою рослини триває із середини жовтня і приблизно до кінця листопада. У цей період температура повітря повинна бути знижена до 15 градусів, а мінімальний полив проводиться раз на два тижні. Якщо температура вища, то поливати рослину варто раз на тиждень. Тривалість світлового дня не повинна перевищувати 8 годин. Процедуру так званого відпочинку варто проводити за 50 днів до того, коли ви хочете, щоби ваша квітка зацвіла.

Різдвяник необхідно регулярно обприскувати для збільшення вологості повітря.

Пряме сонячне світло декабрист не любить, а при розсіяному світлі він буде добре рости і рясно цвісти. Щоби рослина зацвіла взимку, влітку на вікна бажано повісити тканину або папір.

Не можна міняти фітонаправленість квітки. Різдвяник можна переставити з вікна на стіл або навпаки, але не можна повертати квітку навколо своєї осі, інакше всі бутони можуть обсипатися.

Як прискорити цвітіння декабриста

Для того, щоби декабрист пишно цвів, його потрібно прищипувати. Робити це потрібно приблизно через місяць після попереднього цвітіння, або в перший місяць весни або влітку.

Досвідчені квітникарі кажуть, що якщо прищипувати різдвяник через місяць після зимового цвітіння, то навесні (в березні-квітні) квітка знову випустить бутони.

Не варто боятися прищипувати декабрист, адже після цієї процедури цвітіння рослини буде більш пишним і рясним. Крім того, таким чином ви омолоджує кущ, і рослина зможе радувати вас десятки років.

Як правильно прищипувати декабрист

Потрібно вибрати гілочку, яку ви хочете прищипнути, і, тримаючи за останній сегмент, почати обертати її за годинниковою стрілкою. Відрізати ножицями в жодному разі не можна.

Таким чином вкоротити можна стебла, які не гілкуються і спрямовані до центру горщика, а також викривлені або задовгі пагони. Не варто боятися вкоротити стебла занадто сильно - взимку кущ стане ще пишнішим.

Як правильно прищипувати декабрист
Як правильно прищипувати декабрист / скріншот

До речі, відщипнуті стебла можна вкоренити. Для цього один день їх потрібно потримати на відкритому повітрі, а потім посадити у зволожену землю.

Раніше Главред писав, як приготувати перевірене добриво для кімнатних квітів з касторової олії та води.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти