Довелося використовувати болгарку: у Facebook назвали причину масштабного збою

5 жовтня 2021, 08:11оновлено 5 жовтня 2021, 09:02
Facebook, Instagram та WhatsApp минулої ночі відновили роботу. Проблеми виникли через зміну конфігурації магістральних маршрутизаторів.
Марк Цукерберг
Марк Цукеберг особисто вибачився перед усіма постраждалими через збій користувачами і компаніями / Фото Reuters

У понеділок, 4 жовтня, в соціальній мережі Facebook стався масштабний збій, тривав він близько семи годин, а його причиною стало невдале внесення змін до конфігурації магістральних маршрутизаторів.

"Наші інженери з'ясували, що зміни конфігурації магістральних маршрутизаторів, які координують мережевий трафік між нашими центрами обробки даних, викликали проблеми, які перервали цей зв'язок", - йдеться в повідомленні на сайті компанії.

Представники Facebook зазначили, що "це порушення мережевого трафіку спровокувало каскадний вплив на способи зв'язку центрів обробки даних, внаслідок чого послуги було зупинено".

"Основна причина цього збою також вплинула на багато внутрішніх інструментів і системи, які ми використовуємо в повсякденній роботі, що ускладнило наші спроби швидко діагностувати і розв'язати проблему", — пояснили в корпорації.

При цьому в компанії запевняють, що внаслідок збою дані користувачів не постраждали.

"Наші сервіси знову підключені до мережі, і ми активно працюємо над тим, щоби повністю повернути їх в нормальний режим роботи", — кажуть розробники.

У Facebook також вибачилися перед усіма постраждалими користувачами і компаніями: "Ми розуміємо, який вплив на життя людей надають подібні перебої в роботі, і усвідомлюємо свою відповідальність за інформування людей про збої в роботі наших послуг".

Власник компанії Facebook Марк Цукерберг особисто вибачився перед користувачами за масштабний збій.

"Facebook, Instagram, WhatsApp і Messenger повертаються до онлайн-роботи. Приношу вибачення за сьогоднішній збій: я знаю, як сильно ви покладаєтеся на наші сервіси, щоби залишатися на зв'язку з важливими для вас людьми", - написав Цукерберг на своїй сторінці в соцмережі.

Довелося використовувати болгарку: у Facebook назвали причину масштабного збою

Як повідомляв Главред, ввечері 4 жовтня стався масштабний збій в роботі популярних інтернет-ресурсів. Наймасштабніші проблеми виникли на платформі Facebook. Також мова йде про сервіси WhatsApp, Messenger і Instagram. Пізніше користувачі почали масово скаржитися на роботу в Twitter, Telegram, TikTok, Snapchat.

Збій тривав близько семи годин. Це найтриваліший період простою для Facebook з 2008 року, коли через помилку соцмережу відключили приблизно на день, через що постраждали близько 80 мільйонів користувачів.

Вартість акцій Facebook до моменту закриття торгів впала на 4,89% в порівнянні з часом їхнього початку. Сам Марк Цукерберг збіднів на 6 мільярдів 600 мільйонів доларів.

У ніч на 5 жовтня соціальні мережі Facebook та Instagram, а також месенджер WhatsApp почали відновлювати роботу.

Журналіст газети The New York Times Майк Айзек, посилаючись одразу на три джерела в компанії Facebook, написав у Twitter, що збій в роботі мереж Facebook торкнувся і внутрішньої пропускної системи, картки доступу не працювали. Через це деякі співробітники не могли потрапити на свої робочі місця. Для відновлення діяльності було необхідно вручну перезапустити деякі з серверів в Каліфорнії, однак цьому перешкоджали електронні замки. В результаті інженерам довелося застосувати болгарку, щоб отримати до них доступ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти