Проблеми із зором збільшують ризик невиліковної хвороби на 60%

16 вересня 2021, 22:30
Дослідження було опубліковано в Британському журналі офтальмології.
Лікар
Ризик був ще вищим , якщо у людей були проблеми з очима / Pixabay

Дослідження показують, що проблеми зі здоров'ям значно підвищують ризик розвитку деменції.

За словами дослідників, пацієнти з погіршенням зору з більшою ймовірністю матимуть порушення здатності запам'ятовувати, думати або приймати рішення.

Вони проаналізували дані про 12 364 дорослих у віці від 55 до 73 років і виявили, що ризик деменції був на 26 відсотків вище у людей з віковою дегенерацією жовтої плями пише The Daily Mail.

читайте такожБільше, ніж регулярні огляди: що потрібно для здорового зору

Еквівалентна цифра становила 11 відсотків для страждаючих катарактою і 61 відсоток для пацієнтів з діабетичним захворюванням очей.

Дослідники з Академії медичних наук провінції Гуандун в Китаї заявили, що не можуть встановити причини наявності зв'язків.

Однак можливо, що захворювання очей пов'язані з добре відомими факторами ризику деменції, такими як хвороби серця.

Результати також показали, що люди, які страждають на діабет, серцеві захворювання, інсульт та депресію, відомі як системні захворювання, мають підвищений ризик деменції.

Ризик був ще вищим, якщо у людей були проблеми з очима - також відомі як офтальмологічні захворювання.

Дослідники заявили: "вікова макулярна дегенерація, катаракта та захворювання очей, пов'язані з діабетом, але не глаукома, пов'язані з підвищеним ризиком деменції.

"Особи з офтальмологічними та системними захворюваннями мають підвищений ризик слабоумства порівняно з тими, хто має лише офтальмологічні або системні захворювання".

Автори заявили, що їх дослідження було спостережливим, і тому вони не можуть встановити причини, через які стан очей пов'язаний з підвищеним ризиком деменції.

Однак може статися так, що захворювання очей пов'язані з добре відомими факторами ризику деменції, включаючи діабет, хвороби серця, інсульт, високий кров'яний тиск і депресію.

Погіршення зору також може призвести до зниження активності певних частин мозку, може зробити людей менш здатними впізнавати обличчя друзів і родичів і може означати, що вони не можуть бути такими ж незалежними.

У Великобританії катаракта вражає приблизно половину людей у віці старше 65 років, в той час як майже у 40 000 чоловік щорічно розвивається вікова дегенерація жовтої плями.

Дослідження було опубліковано в Британському журналі офтальмології.

За словами вчених, тривалий стрес підвищує ризик високого кров'яного тиску і проблем з серцем до 90 відсотків. Доктор Косуке Іноуе з Кіотського університету в Японії сказав, що його результати свідчать про те, що тестування на гормони стресу може допомогти запобігти захворюванню.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти