Прорив у дослідженні COVID-19: новий інструмент виявляє вакцинованих людей з групи ризику

11 жовтня 2021, 09:21
Залишається залишковий ризик проривних інфекцій для людей, які повністю або частково вакциновані.
коронавірус
Цей новий інструмент також може інформувати лікарів і пацієнтів про рівень ризику / Фото Reuters

До появи вакцин експерти у Великобританії розробили інструмент оцінки ризику QCOVID для виявлення осіб з найвищим ризиком смерті або госпіталізації з COVID-19.

Як повідомляє Medical News Today, цей інструмент дозволив додати 1,5 мільйона людей до національного Списку захищених пацієнтів і допоміг владі визначити пріоритетність вакцинації.

Однак залишається залишковий ризик проривних інфекцій для людей, які повністю або частково вакциновані. Щоб визначити людей, найбільш схильних до ризику проривних інфекцій, дослідники з Оксфордського університету у Великобританії опублікували документ, в якому представлений оновлений інструмент QCOVID під назвою QCOVID3.

читайте такожКоронавірус в Україні 11 жовтня: виявлено за добу ще майже 9 тисяч нових хворих

Новий інструмент QCOVID3 виявив кілька груп вакцинованих людей, які піддаються особливому ризику смерті або госпіталізації через інфекцію SARS-CoV-2.

Співавтор статті Д-р Джулія Хіппіслі-Кокс, професор клінічної епідеміології та загальної практики Оксфордського університету, пояснює:

"Великобританія була першою країною, де була впроваджена програма вакцинації, і у неї є одні з кращих даних клінічних досліджень у світі. Ми розробили цей новий інструмент, використовуючи базу даних QResearch, щоб допомогти Національній службі охорони здоров'я визначити, які пацієнти мають найбільший ризик серйозних наслідків, незважаючи на вакцинацію для цільового втручання".

Доктор Хіппіслі-Кокс додає:"цей новий інструмент також може інформувати лікарів та пацієнтів про рівень ризику, щоб допомогти у прийнятті спільних рішень".

Автори статті пояснюють, що кілька вакцинованих людей померли або потребували госпіталізації через 14 днів або більше після вакцинації. Імовірно, цього часу достатньо для вироблення імунітету.

Співавтор статті доктор Азіз Шейх, професор досліджень і розробок в області первинної медико-санітарної допомоги і директор Інституту Ашера при Единбурзькому університеті у Великобританії, говорить:

"Це величезне національне дослідження понад 5 мільйонів людей, вакцинованих двома дозами по всій Великобританії, показало, що невелика меншість людей як і раніше піддається ризику госпіталізації і смерті від COVID-19. Наш калькулятор ризиків допомагає виявити тих, хто залишається в групі підвищеного ризику після вакцинації".

Групи найбільшого ризику

Доктор Шейх каже: "Наш новий інструмент QCOVID, розроблений за допомогою експертів з усієї Великобританії, був розроблений для виявлення осіб з високим ризиком, яким можуть бути корисні такі втручання, як бустерні дози вакцини або нові методи лікування, такі як моноклональні антитіла, які може допомогти знизити ризик прогресування інфекції SARS-CoV-2 до серйозних наслідків COVID-19".

За допомогою алгоритму QCOVID3 було вивчено понад 6 мільйонів наборів даних про вакцинованих дорослих. З цих дорослих понад 5 мільйонів отримали обидві дози вакцини.

Набори даних включали 2031 смертельний результат, пов'язаний з COVID-19, і 1929 випадків госпіталізації, пов'язаних з COVID-19, з яких 4% і 3,7% відповідно відбулися через 14 днів після другої вакцинації.

Алгоритм QCOVID3 визначив наступні групи як найбільш схильні до ризику в порядку убування:

  • люди з синдромом Дауна
  • люди, які перенесли пересадку нирки
  • люди з серповидно-клітинною анемією
  • мешканці будинків престарілих
  • люди, які отримують хіміотерапію
  • люди, які нещодавно перенесли трансплантацію кісткового мозку або солідних органів
  • люди з ВІЛ або СНІДом
  • люди з деменцією
  • люди з хворобою Паркінсона
  • люди з кількома рідкісними неврологічними захворюваннями
  • люди з цирозом

У вакцинованих пакистанців і індійців ризик був удвічі вище, ніж у білих.

Автори статті припускають, що це відкриття може відображати інші, нефізіологічні фактори, що виходять за рамки дослідження.

Вони кажуть:"ці етнічні відмінності в результатах COVID-19 можуть являти собою залишковий диференціальний вплив (пов'язаний, наприклад, з поведінкою, способом життя, розміром домогосподарства і професією), а не механізми диференціальної сприйнятливості, хоча ми також визнаємо, що вакцинація може змінити поведінку (і вплив) більше в одних групах, ніж в інших".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти