Психологічна травма родом з дитинства: 6 ознак, що ви виросли в токсичній сім'ї

20 листопада 2022, 13:08
47031
Благими намірами вимощена дорога в пекло, а гіперопікою батьків - дорога прямо до нещасливих дітей.
Ознаки токсичних батьків
Ознаки токсичних батьків / pixabay.com

Про виховання дітей написано сотні тисяч книг, щорічно з університетів по всьому світу впускаються мільйони педагогів і психологів, які повинні знати, як правильно формувати дитину. Однак досі ніхто не знає правильної формули виховання. Тому батьків неминуче очікують помилки, а їхніх дітей – психологічні травми.

Зовсім інша справа - коли сім'я використовує дитину (усвідомлено або підсвідомо) для досягнення власних цілей, формуючи навколо них токсичне оточення.

Главред розповість, як зрозуміти, що ваша сім'я була токсичним оточенням для вас, і чому батьки вступають на цей шлях.

відео дня

Ознаки токсичних батьків

Якщо хоча б одне твердження вам знайоме до сліз, і переслідує вас навіть у дорослому віці, у нас для вас новина (хоча ви напевно і самі вже здогадалися) - серія недоліків, помилок і промахів ваших рідних сформувала для вас токсичне оточення:

1. Будь-які спроби проявити самостійність до дорослого віку (а іноді – і з його настанням) сприймалися як зрада, а ваші бажання – знецінювалися. "Ти справді хочеш ходити на балет? У тебе немає до цього таланту. Ми вже вибрали для тебе гурток. Будеш грати на фортепіано, як бабуся".

2. У вас не було особистого простору – ваші секрети випитувалися у вас з упертою наполегливістю, а потім нерідко виносилися на загальне обговорення, ваш щоденник і особисті речі переглядали, про зміст телефонних розмов і особистого листування також розпитували з непристойним цікавістю, та ін.

3. Ви боялися розчарувати сім'ю і не виправдати їх очікування, тому що вас переконали, що інакше від вас відвернуться або відмовляться: ігнорували, якщо ви приносите погані оцінки, спілкуєтеся не з тими людьми, або реагуєте не так, як годиться. Іншими словами за "порушенням сценарію" слідувало покарання. Частіше страхом самотності. Невдачі прирівнювалися до зради честі сім'ї, по трагічності і помпезності порівнянне хіба що з кодексом честі самураїв.

Ознаки токсичних батьків
Як зрозуміти що твоя сім'я токсична / pixabay.com

4. Ваші помилки розглядалися під мікроскопом, а заслуги сприймалися як належне. Ваші помилки - тільки ваша вина, а досягнення – заслуга сім'ї, тому що вони вас виховали.

5. "Тому що я так вирішила", "твого тут нічого немає", "що попові можна, то дякові - зась" - старше покоління формувало у вашій родині чітку ієрархію, в якій підкреслювалося, що молодше покоління не має права голосу, не гідне поваги і не є повноправним членом вашого маленького мікрокосмосу.

6. На вас перекладали всю відповідальність за молодших сестер і братів, а іноді і за самих батьків – ви взяли на себе роль старшого в сім'ї, проте поваги і визнання так і не заслужили. При цьому відмова від цього вантажу рівносильний смертельної образі – ви ж найрозумніший/дорослий в сім'ї, "мамина опора", "татів помічник", який зобов'язаний стежити за всім.

Токсичні стосунки в сім'ї: чому це відбувається

Токсичний стиль виховання, як правило, передається "у спадок": так виховували ваших батьків, і вони не знали іншого способу висловити свої почуття. Та й навіщо "винаходити велосипед", якщо все вже придумано задовго до вас.

Гіперзалученість, і, як наслідок, токсичні відносини між членами сім'ї, не залежно від причини їх розвитку, мають один корінь – страх. Він виникає у батьків з різних причин, і є результатом їх власних комплексів (часто – дитячих) і переконань. Наприклад:

1. Якщо ви серйозно хворіли в дитинстві, а ваші батьки через хворобу раніше втрачали близьких людей, то страх вашого відходу змушує їх, всупереч здоровому глузду, уберегти вас від усього - і від поганого, і від хорошого.

2. Страх залишитися на самоті підганяє батьків виховувати максимально несамостійних дітей, які ніколи не покинуть сімейне гніздечко, і будуть завжди потребувати своєї сім'ї.

3. Занижена самооцінка і нереалізованість в житті призводить до того, що батьки бояться втратити свої соціальні ролі: дитина, що здатна існувати самостійно в світі, більше не буде в них потребувати, а значить вони більше не зможуть виконають свою (єдину) мету, і в цьому втрачають свою вагу в суспільстві.

Ознаки токсичних батьків
Що таке токсичні стосунки в сім'ї / pixabay.com

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти