Робота у Польщі 2022 для українців: які потрібні документи і скільки платять

9 липня 2022, 05:39
Українці у Польщі отримають можливість заробляти від 22 до 31 тисячі гривень на місяць, однак ситуація з вакансіями може відрізнятися в залежності від міста.
Польща робота
Знайти роботу у Польщі українцям можна як самим, так і за допомогу біржі праці та різних сайтів / Колаж УНІАН, Reuters

Після початку війни Росії проти України понад 3 мільйони українців змушені були переїхати до Польщі. Деякі з них вирішили повернутися, інші їдуть туди на заробітки. Варіантів з роботою у Польщі 2022 можна знайти багато, для цього існують спеціальні біржі і сайти для працевлаштування.

Всі громадяни України, які легально прибули до Польщі з 24 лютого, незалежно від того, які документи у них були на руках, зможуть працювати в країні на законних підставах. Дозвіл на роботу для іноземця не потрібен. Формальні витрати, пов'язані з працевлаштуванням українців, покриває їх роботодавець.

Президент Польщі Анджей Дуда 12 березня підписав закон про допомогу людям, які прибули через загрозу військових дій до Польщі. Завдяки рішенню влади українці можуть перебувати в країні 18 місяців. Термін продовжити можна ще на 1,5 року. Оформляти статус біженця не потрібно. Треба тільки отримати персональний номер - PESEL, на підставі якого українці зможуть користуватися соціальним забезпеченням, включаючи доступ до ринку праці.

відео дня

Що потрібно для роботи у Польщі українцю 2022

PESEL - універсальна система реєстрації населення, код з 11 цифр для ідентифікації фізичної особи. По суті, це аналог ID-коду. Він надає правову можливість жити і працювати на території Польщі 18 місяців з правом продовження до 36 місяців.

Польща, прапор
До Польщі виїхали понад 3 мільйони українців після нападу Росії на Україну / УНІАН

Щоб знайти роботу, потрібно відшукати цікаву для вас вакансію, підписати декларацію щодо працевлаштування, оформити страховку, отримати запрошення на роботу і приїхати на 90 днів.

Як знайти роботу у Польщі українцю

Якщо у вас немає контактів з роботодавцями, треба шукати варіанти з роботою, де можуть працевлаштувати українців. Можна відправитися до Бюро праці або використовувати сайти для пошуку роботи.

Бюро праці представляє собою щось накшталт служби зайнятості в Україні. Це державна структура, яка допомагає у Польщі знайти роботу. На вас очікує співбесіда і надання документів про наявність освіти та професійних навичок. Далі служба запропонує відповідну критеріям вакансію.

Можна спробувати пошукати роботу на спеціальних сайтах і сервісах:

Jooble;

Jobs4Ukraine;

UAtalents;

Jobs.pl;

Gowork.pl;

Зверніть увагу і на мобільні додатки – ePraca і Workport, підписуйтесь на різні групи в соціальних мережах, де обговорюється пошук роботи у Польщі. Не забувайте, що знання польської мови збільшує рівень вашого заробітку.

Де найкраще працювати у Польщі

Іноземці повинні бути готові до того, що в ситуації з працевлаштуванням можуть виникнути проблеми. У різних воєводствах і містах відрізняється кількість вакансій. Не завжди можна знайти роботу з оптимальними для себе умовами.

Найчастіше роботу для іноземців у Польщі пропонують у Мазовецькому, Малопольському і Нижньосілезькому воєводствах. У лідерах за кількістю вакансій і великі міста - Варшава, Краків та Вроцлав.

Найвищі зарплати для іноземців у Польщі

Все залежить від того, у якому місті ви будете працювати. Найбільше платять у Варшаві, Вроцлаві та Кракові. А ось Лодзь, Познань і Катовіце навряд чи стануть привабливими містами для тих, хто прагне до заробітку.

Слід пам'ятати, що зарплатою у Європі вважається сума до вирахування податків та інших виплат. Завжди уточнюйте, скільки в результаті грошей опиниться у вас на руках після отримання зарплати.

Робота
Роботи для іноземців у Польщі вистачає, сайти розміщують десятки вакансій / ua.depositphotos.com

Яку роботу можуть запропонувати українцям у Польщі

На порталі Europeservice у містах Варшава, Вроцлав, Гданськ, Краків, Гожув-Велькопольський, Щецин, Люблін, Познань, Лодзь, і Катовіце можна знайти десяток вакансій для українців.

Пакувальник

Пакувальник товарів є однією з найпопулярніших вакансій у Польщі. Можна влаштуватися на роботу, як жінкам, так і чоловікам. Заробітна плата - близько 18 злотих на годину. Робочий день 8 годин (160-172 години на місяць). Чиста зарплата 2600-3300 злотих на місяць (близько 16-21 тисяч гривень). Роботодавець надає житло. Трудові відносини фіксуються договором. Обіцяють доплату за додаткові години роботи.

Працівник продуктового складу

Робота на складі передбачає завантаження і розвантаження товарів, комплектування замовлень в різних температурних зонах і розміщення продукції. Чоловіки приймають товари, жінки - збирають. Заробітна плата складе близько 3500 тисяч злотих без вирахування податків. (більше 22 тисяч грн) на місяць. Проживання - 250 злотих на місяць. Оформлення за трудовим договором, потрібна санкнижка.

Варшава
Варшава - одне з міст, де найвищі зарплати у Польщі / УНІАН

Працівник супермаркету

Вакансія працівника супермаркету передбачає обов'язки у вигляді комплектації замовлень, викладки товару на полицях і перевірки терміну придатності продукції. Оплата - 16 злотих за годину. Робочий день - 8-10 годин на день, шестиденка, приблизно 210-160 годин на місяць. Житло платне - 100 злотих в місяць, в будинку або квартирі.

Працівник до пекарні

На підприємстві, яке виготовляє хлібобулочні видання, десертні тістечка та печива, потрібні працівниці у відділ упаковки. Серед обов'язків упаковка готової продукції, робота з простими пакувальними машинами, обслуговування машин з пакування хлібобулочних виробів, підтримка чистоти на робочому місці. Ставка - близько 16 злотих на годину. Робочий день - 10-12 годин. Заробітна плата повинна скласти від 3500 до 5000 злотих на місяць (22-31 тис грн) чистого доходу.

Робота лаборантом

До лабораторії, яка займається дослідженням, контролем і аналізом якості будівельних матеріалів потрібні жінки і чоловіки. Вимоги включають знання польської мови, або англійської на рівні мінімум А2, вища або незакінчена вища освіта (необов'язково за фахом). Досвід в лабораторії також не є обов'язковим, навчання проходитиме на місці роботи.

Заробітна плата повинна скласти 3300 злотих до вирахування податків. Всі переробки оплачуються за ставкою + 50%, в нічні надгодини і роботу в суботу обіцяють оплачувати за ставкою +100%. Нічні зміни +20%. Робочий графік - 8 годин на день, три зміни. Житло - 390 злотих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти