Радісне чи виснажливе свято: як зустріти Новий рік 2022 без стресу

21 грудня 2021, 05:50оновлено 13 лютого 2022, 02:34
Підготовка до Нового року часто перетворює саме святкування з приємної події у виснажливу. Психологи дали корисні поради, які допоможуть не вигоріти.
Радісне чи виснажливе свято: як зустріти Новий рік 2022 без стресу
Що зробити, щоб підготовка до Нового року не виснажувала / ua.depositphotos.com

Закрити усі дедлайни на роботі, купити подарунки на Новий рік 2022 рідним, влаштувати генеральне прибирання вдома, скласти новорічне меню – і ще багато-багато справ чекають на нас усіх перед новорічними святами. Усім хочеться, щоб свято пройшло на найвищому рівні, тому ми й викладаємося на повну, часто не шкодуючи ні часу, ні сил, ні власних нервів.

Ви можете досягнути бажаного й влаштувати ідеальне свято, але якщо, готуючись зустрічати Новий рік 2022, не розрахуєте власних сил – ризикуєте нашкодити своєму здоров’ю. І якщо в новорічну ніч ви будете втомлені і знесилені, тоді навіть ідеальні страви на святковому столі і бездоганна чистота у помешканні не зможуть повернути вам святковий настрій.

То як у такому "передноворічному режимі" встигнути зробити усі справи і при цьому не зійти з розуму й не втратити новорічного настрою? Главред зібрав для вас поради психологів, як зробити так, щоб підготовка до Нового року 2022 минула легко і без стресів.

відео дня

1. Найперше позбудьтеся установки "як Новий рік зустрінеш – так його і проведеш"

Ця усім відома фраза міцно укоренилася у кожного з нас в голові. Через неї людина може відчувати сильний тиск. Хтось картатиме себе, що з певних причин (наприклад, через роботу) у цю ніч не зміг бути з рідними, хтось – за те, що "занадто скромно" накрив новорічний стіл.

До того ж, за цим "правилом" виходить, що не можна зустрічати Новий рік на самоті, не можна ні з ким посваритися у новорічну ніч, або ж застрягнути у ліфті. Тобто ті речі, які в буденності сприймаються нами спокійніше, у святкову ніч набувають ледь не сакрального змісту. Але ж питання лише в тому, якого значення ми надаємо для них самі. Будь-яка дрібна сварка забудеться уже на наступний день і не зможе впливати на ваше життя упродовж цього року – якщо ми самі не будемо надавати їй величезного значення.

2. Не майте завищених очікувань щодо свята

Зазвичай у нас завищенні очікування від святкування. Психологи називають такий стан "синдромом свята". Проявляється це у тому, що ми дуже інтенсивно готуємося, стараємося організувати усе на найвищому рівні – адже приписуємо святкуванню дуже велике значення. Але якщо щось вийде не так, як нам хотілося б, ми можемо розчаруватися і втратити новорічний настрій.

Ваше новорічне свято не повинне бути ідеальним – головне, щоб вам і вашим гостям було комфортно й радісно. Краще дозволити собі просто розслабитися й отримувати задоволення, ніж намагатися тримати все під контролем і доводити до досконалості.

3. Не дозволяйте нікому нав’язувати вам якісь стереотипи святкування

Наприклад, якщо вам хочеться побути у тісному колі рідних, то йдіть за своїм бажанням. І вас не повинно хвилювати, що у цей момент думають ваші знайомі, які обрали інший варіант святкування.

4. Піклуйтеся про свій відпочинок не лише у свята

Якщо ми в інший час завантажуємо себе безліччю роботи, а в Новий рік 2022 потрапляємо у "країну мрій" з безліччю розваг і суцільним відпочинком, то ризикуємо пізніше зіткнутися з постсвятковим синдромом. Такий контраст після свят відчуватиметься, наче на нас вилили відро холодної води.

Тому психологи радять не нехтувати відпочинком і часом для розслаблення упродовж усього року й не відкладати це лише на свята.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти