Родичі з пекла: 7 кроків до здорового спілкування з токсичною сім'єю

24 листопада 2022, 12:30
Якщо у вас залишилися сили на те, щоб виправити складні відносини з сім'єю, ви вже зробили перший, найважчий крок на шляху до взаєморозуміння.
як спілкуватися з родичами
Як спілкуватися з родичами / pixabay.com

Всі ми, так чи інакше, залучені в певні соціальні відносини, які заподіюють нам дискомфорт. Коли перервати їх не представляється можливим, залишається лише шукати спосоіб наладити спілкування у цьому безкфнечному колі.

Психологія спілкування з родичами останнім часом стала гострим питанням для багатьох людей. Самостійні і адекватні люди в оточенні своїх близьких раптово перетворюються в дикунів, які дратуються з найменшого приводу. Причин для розвитку токсичних відносин в сім'ї безліч, а шляхів вийти з цього порочного кола, на жаль, не так вже й багато.

Якщо бігти від тих, хто доводить вас до сказу – не вихід, Главред розповість, як спілкуватися з токсичними родичами і налагодити складні відносини з сім'єю.

відео дня

1. Ви - самостійна держава

У токсичних стосунках з родичами часто найбільшою проблемою є відсутність особистих кордонів: вони категорично ігнорують те, що для вас здається неприйнятним, і щиро дивуються, якщо ви реагуєте агресивно. Психологи радять в таких випадках спершу визначити для себе, де та грань, за яку ви не готові пускати членів вашої родини. Коли у вашій голові з'являться обриси чітких рамок, припиняйте будь-яку спробу родичів їх порушити - спокійно і впевнено поясніть, що це вам не до душі. Не варто пускатися в просторові пояснення і переходити на особистості. Досить сказати, що вам не комфортно, або ви вважаєте це неприпустимим, що це вас ранить. Так, доведеться повторювати знову і знову. Але є і позитивні моменти: або вони приймуть ваші особисті кордони, або відволічуться на роздуми про те, чому ж ці кордони з'явилися. У будь-якому випадку у вас з'явиться шанс трохи видихнути. Головне - спокій і впевненість.

дівчина, жінка, самотність
Складні відносини з родичами - як правильно спілкуватися з токсичною сім'єю / pixabay.com

2. Ні - всьому відповідь

Просте слово з двох букв, яке з незрозумілої причини вкрай складно вимовити, якщо між родичами виникли натягнуті відносини. А говорити його життєво необхідно. Хоча б для того, щоб показати, що їх поведінка (яка, нагадаємо, здається їм абсолютно нормальною і природною) може поранити когось. Не бійтеся постояти за себе. Зрештою, ви так само заслуговуєте на щастя та свободу самовираження, як і решта родини. Ніхто не повинен за рахунок вашого психологічного здоров'я "купувати" для себе більш комфортне існування.

3. Пан адвокат

Не варто шукати виправдання поганим вчинкам родичів. Так, напевно у них була своя мотивація, але правда в тому, що відповідальність за їхні дії несуть тільки вони. Тому першопричину варто шукати в них, а виправдати – значить дозволити їм чинити з вами так, як вони робили раніше. Адвокат потрібен тому, хто має захищатися. І якщо біль заподіяли вам, будьте уважні в першу чергу до себе. За адекватною поведінкою слідує адекватна реакція.

дівчина, жінка, самотність
Психологія спілкування з родичами - головні правила / pixabay.com

4. Почуття щоб відчувати

Негативна реакція - природний механізм вашої психіки на спробу зовнішнього втручання. Тому ви відчуваєте злість, страх і розгубленість у відповідь на неадекватну поведінку родичів. Не варто звинувачувати себе за це, не потрібно намагатися загнати почуття глибше в спробах доставити оточуючим мінімум дискомфорту. Проживання емоцій - перший крок на шляху до поліпшення гігієни вашого стабільного психічного стану. Тут важливо не перейняти на себе токсичну модель поведінки і не вихлюпувати негатив на оточуючих. Озвучте емоцію, яка вас долає, і знайдіть "стерильний" спосіб її вилити. Комусь допомагає спорт, комусь - рукоділля, а хтось веде щоденник, в якому описує свої почуття.

5. Світ продовжує обертатися

Хворобливий емоційний зв'язок, який нерідко виникає між членами токсичного кола родичів, часом змушує нас відчувати те, що насправді до нас не звернено. Якщо хтось злий - це не означає, що зляться на вас, засмучений - не варто кидати все і нестися на допомогу. Дайте родичам самостійно проживати їх емоції і не переймайте їх на себе. Не все, що відбувається з ними, стосується вас, ви не корінь усіх проблем. Деяких - можливо, але не всіх - це точно. Не приймайте все на свій рахунок. Ваша самооцінка не повинна залежати від змін настрою в маленькому сімейному мікрокосмосі. Пам'ятайте, що ви прекрасні в своїй самобутності, і нікому не дозволяйте навіть думати про те, що це не так.

Любов, серце
Як налагодити стосунки з токсичними родичами / pixabay.com

6. Чик-чирик, я в будиночку

Іноді пережити бурю в склянці допомагає проста відстань. Це складно для тих, хто живе під одним дахом. Але не неможливо. Якщо спілкування з родичем заподіює вам емоційний біль, скоротіть час, який ви проводите разом. І проведіть його так, як хочеться саме вам. Так, умовний "втеча" на годинку один раз в два тижні не виправить ситуацію в цілому, але покаже вам і вашим близьким, що персональний простір вам необхідний, і ви готові шукати (і знаходити) його тоді, коли ви вважаєте за потрібне.

7. Співчуття

Багато хто плутає його з виправданням, проте це не так. Не потрібно шукати виправдання для вчинків, які вас ранять, але завжди пам'ятайте про те, що ваші рідні - теж живі люди зі своїм емоційним багажем. Вони вчинили погано, зробивши вам боляче, це неприпустимо. Але це не означає, що в цілому вони - погані люди, негідні вашої любові і чуйності. Не варто спускати образу на гальмах, але і зациклюватися на ній - погана ідея. Ваша мета - не зробити боляче у відповідь, а не допустити повторення ситуації надалі. Завжди пам'ятайте про це. Скандал заради скандалу - марна трата енергії, конструктивна суперечка, в якій хоча б одна зі сторін бажає вирішити конфлікт – перший крок на шляху до здорового спілкування. Не відмовляйте в допомозі, не мстіть, залишайтеся людяними. Не будьте тим самим токсичним родичем, від якого тікають.

обійми
Як уберегти себе в спілкуванні з токсичними родичами / pixabay.com

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти