Зріст у жінок пророкує ризик інсульту - вчені

26 серпня 2021, 11:53
Хороша швидка прогулянка може допомогти захистити нашу серцево-судинну систему.
Довголіття_руки_стареніе_здоров'я
Втрата росту прискорюється приблизно з 60 років. / Pixabay

Люди схильні підтримувати своє зростання з кінця статевого дозрівання до 50 років, коли він починає повільно знижуватися.

Причини втрати зростання включають:

  • усадка дисків між хребцями хребетного стовпа
  • компресійні переломи хребта в результаті остеопорозу (втрата щільності кісткової тканини)
  • зміни постави з віком

Втрата росту прискорюється приблизно з 60 років.

Дослідження показують, що люди, які сильно втрачають зростання, частіше мають низьку мінеральну щільність кісток, переломи хребців і дефіцит вітаміну D.

читайте такожВдарив інсульт під час плавання: на Черкащині чоловік врятував жінку від клінічної смерті

Цікаво, що люди, що живуть у більш високих широтах, більш схильні до остеопоротичних переломів, можливо, через менший вплив сонячного світла, пише Medical News Today.

Шкірі потрібне сонячне світло, щоб виробляти вітамін D, який допомагає зміцнити кістки.

Дослідження показали, що швидке зниження зростання - у змішаних когортах чоловіків і жінок - пов'язане з більш високим загальним рівнем смертності та підвищеним ризиком (ССЗ).

"Схоже, існує зв'язок між серцево-судинними захворюваннями та остеопорозом",-сказала Ніка Голдберг, кардіолог Медичної школи Нью-Йоркського університету (NYU) та медичний директор жіночої кардіологічної програми Нью-Йоркського університету.

Виступаючи від імені американської серцевої асоціації (AHA), доктор Голдберг сказав Medical News Today, що фізіологічний механізм, що лежить в основі цього зв'язку, неясний.

"Передбачувані причини-слабкість і зниження витривалості як маркер ризику серцево - судинних захворювань", - сказала вона.

Вона додала, що низький рівень фізичної активності збільшує ризик серцево-судинних захворювань, остеопорозу та м'язової слабкості, що призводить до падіння та інвалідності.

"Хороша швидка прогулянка може допомогти захистити нашу серцево-судинну систему і запобігти втраті кісткової маси", - сказала вона.

Втрата росту в середньому віці

На сьогоднішній день в більшості досліджень зв'язку між втратою росту і серцево-судинними захворюваннями брали участь літні люди, і жодне з них не було зосереджено виключно на жінках.

Це дивно, враховуючи, що жінки, як правило, втрачають більше зростання, ніж чоловіки, і більш схильні до розвитку остеопорозу.

Щоб заповнити цю прогалину в знаннях, вчені з Гетеборзького університету в Швеції вирішили визначити, чи втрата зростання в середньому віці має зв'язок з підвищеним ризиком загальної смертності та смертності від серцево-судинних захворювань у жінок.

Вони проаналізували дані двох досліджень, в яких відстежувався стан здоров'я жінок в Данії та Швеції протягом декількох десятиліть.

Навіть після врахування інших факторів, що впливають на ризик серцево-судинних захворювань, таких як вага, куріння, фізична активність, вживання алкоголю та освіта, вони виявили надзвичайно високі ризики смертності, пов'язані з втратою росту.

Вони пов'язали кожен сантиметр (см) втраченого зростання з підвищенням ризику смерті від будь-якої причини на 14% і 21% у когортах Швеції та Данії відповідно.

Коли дослідники об'єднали дані двох когорт, вони виявили, що значна втрата росту, яку вони визначили більш ніж на 2 см, пов'язана з більш ніж дворазовим підвищенням ризику інсульту.

Важливо відзначити, що їх аналіз допомагає підтвердити інші дослідження, які показують, що регулярна фізична активність може запобігти втраті росту у жінок після менопаузи.

Нове дослідження опубліковано в журналі BMJ Open.

Кістки і кровоносні судини

Дослідники вважають, що втрата росту і серцево-судинні захворювання пов'язані взаємозв'язком між втратою кісткової маси або остеопорозом і серцево-судинними захворюваннями.

Вони вказують на огляд досліджень, які виявили зв'язок між низькою мінеральною щільністю кісткової тканини та переломами та подальшим ризиком серцево-судинних захворювань.

Існує дивно тісний зв'язок між втратою кісткової маси і процесом, званим кальцифікацією судин, тобто накопиченням кальцію в кровоносних судинах.

Обидва процеси включають запалення і окислювальний стрес.

У новому дослідженні дослідники вказують, що остеопороз може пояснити зв'язок між втратою росту та підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.

"Низька мінеральна щільність кісткової тканини та остеопороз, безумовно, можуть частково пояснити втрату росту", - сказала провідний автор дослідження Софія Клінгберг.

"Крім того, в літературі передбачається, що втрата кісткової маси і серцево-судинні захворювання пов'язані з загальними причинами, такими як запалення і окислювальний стрес", - сказала вона MNT.

За її словами, вимірювання росту може стати простим і швидким ранньою ознакою підвищеного ризику серцево-судинних захворювань у пацієнток.

"Зростання має бути доданий, але не замінений оцінкою ризику серцево - судинних захворювань, яка включає вагу і артеріальний тиск, а також лабораторні тести на холестерин і глюкозу", - додала вона.

Вона прийшла до висновку, що за допомогою аналізу крові можна виміряти рівень вітаміну D у людей, який життєво важливий для засвоєння кальцію і допомагає підтримувати мінеральну щільність кісток.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти