Сенполію потрібно "налякати": як змусити цвісти фіалку

24 квітня 2023, 09:28
Фіалки ростуть добре, але зовсім не цвітуть. Це проблема, з якою нерідко стикаються квітникарі. Що робити в цьому випадку?

Фіалка
Що потрібно зробити, щоби цвіли фіалки / Фото ua.depositphotos.com

Фіалки дуже вибагливі до умов вирощування, тому якщо ви хочете регулярного і пишного цвітіння, потрібно буде постаратися і створити для рослини максимально комфортні умови.

Чому не цвітуть фіалки

Фіалки можуть не випускати квітконоси з низки причин:

  • недостатнє освітлення особливо пізньої осені, взимку та ранньою весною;
  • занизька температура на підвіконні, внаслідок чого рослина впала в сплячку;
  • занадто широкий або глибокий горщик;
  • неправильний полив, через надлишок вологи може загнивати коріння;
  • відсутність підгодівлі;
  • занадто молодий вік - фіалки в середньому зацвітають у віці близько 1 року.

Що потрібно зробити, щоби цвіли фіалки

1. Забезпечте рослині хороше освітлення. Світловий день, повинен тривати 12 годин на добу.

Як зрозуміти, що рослині не вистачає світла? Є простий спосіб - просто подивіться на листя фіалки: якщо воно задерто вгору, потрібно збільшувати світловий день, якщо донизу — рослині забагато світла.

Якщо фіалки не цвітуть через неправильне освітлення, вазон потрібно перенести в більш світле місце, а взимку - забезпечити додаткове освітлення.

2. Підберіть правильний розмір горщика. Фіалкам не підходять великі горщики, їх коренева система росте вглиб, а не вшир. Розмір вазона не повинен бути більше 8-10 см в діаметрі і 7-11 см заввишки.

Діаметр горщика повинен бути приблизно удвічі або навіть утричі менше, ніж діаметр розетки листя. При цьому висота горщика повинна бути трохи меншою, дорівнювати або бути більшою за його діаметр.

Раніше Главред писав, в який горщик у жодному разі не можна садити фіалку.

3. Підберіть відповідний ґрунт. Ґрунтосуміш повинна бути легкою та пухкою. Найпростіше придбати готовий ґрунт для фіалок.

4. Забезпечте правильний полив. Фіалки не люблять, коли їх заливають. Якщо вологи буде забагато, коренева система фіалки не буде встигати поглинати вологу і віддавати її рослині.

Полив фіалок найкраще здійснювати в піддон, а не під корінь. При цьому вода повинна бути теплою.

5. Фіалки потрібно підгодовувати добривами з високим вмістом калію та фосфору. Якщо азоту в підгодівлі буде забагато, фіалка почне "жирувати" і не захоче цвісти. До слова, надлишок калію негативно впливає на зросатння рослини і може викликати пожовтіння листя.

6. Щоб фіалка регулярно цвіла "шапками", рослину потрібно пересаджувати щорічно. Деякі квітникарі рекомендують це робити навіть двічі на рік.

Що робити, якщо у фіалки багато листя

Чому фіалка кущиться? Найімовірніше, вона наростила пасинки. Від них слід позбавлятися, причому робити це краще, коли вони ще маленькі, щоб рослина не витрачала на них сили.

Не варто прибирати верхні листки перед початком цвітіння, інакше фіалка, що вже відцвіла, витрачатиме сили і час на нарощування нового листя, щоб знову зацвісти.

Як змусити цвісти фіалку

Щоби прискорити цвітіння фіалок, рослину потрібно "налякати". Для цього квітникарі радять злегка поплескати по листочках і постукати по горщику або просто потрясти.

Справа в тому, що коли ви струшуєте ваші рослини (листя гнеться, відбувається перегинання і натяг тканин), це сприяє виробленню й активізації гібереліну, який і підштовхує рослину до цвітіння.

Чим підгодувати фіалки, щоб цвіли

Добриво для фіалок можна купити в спеціалізованому магазині, а можна і приготувати самостійно з того, що є під рукою.

Наприклад, фіалку можна підгодувати звичайним чорним чаєм. Важливо, щоб він був без ароматизаторів. Підійде як гуща, так і сам водний розчин чаю. Чай повинен бути середньої міцності й без цукру. Таке добриво можна застосовувати 1 раз в 14 -16 днів.

З чаю фіалка отримає калій, кальцій, магній, залізо. Крім цього в незначних кількостях в чаї містяться мікроелементи: бор, марганець, алюміній та сірка.

Якщо ви любите каву, то пригостіть напоєм і свою фіалку. Для цього висушену гущу кави без цукру змішайте з ґрунтом і додайте у вазон. Після такої підгодівлі рослину потрібно не поливати упродовж двох-трьох тижнів.

Кавова гуща підвищить кислотність ґрунту і зробить його більш пухким, а значить поліпшить доступ повітря до коріння.

З кавової гущі фіалка може отримати: азот, фосфор, калій, кальцій, мідь і залізо.

Кавову макуху також можна використовувати як дренаж.

Раніше Главред писав, що продовжити цвітіння герані можна за допомогою добрива, яке легко приготувати в домашніх умовах. Вам знадобиться всього лише один препарат з вашої аптечки - це йод.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти