Серцевий напад: "тихі" симптоми, які можна легко пропустити

13 вересня 2021, 15:41
Деякі люди можуть відчувати лише незначний біль, схожу на нетравлення шлунка.
Серце
У деяких випадках біль у грудях може взагалі не бути / Patricia Wong / flickr.com

Тихий серцевий напад може здатися суперечливим з точки зору. Звичайно, така серйозна подія для здоров'я, при якому закупорка перешкоджає припливу адекватної крові до серця, не може відбутися без вашого відома, вірно?

Регулярні симптоми серцевого нападу можуть включати:

  • біль у грудях;
  • запаморочення;
  • пітливість;
  • плутане дихання;
  • блювота.

Хоча біль у грудях часто буває сильною, деякі люди можуть відчувати лише незначний біль, схожий на нетравлення шлунка, пише Express.co.uk.

читайте такожТе, як Ви приймаєте душ, може травмувати ваше серце і мозок

У деяких випадках болі в грудях може взагалі не бути, особливо у жінок, літніх людей і людей, які страждають діабетом, тому виявити ранні ознаки серцевого нападу може виявитися непросто.

Однак загальна картина симптомів допомагає визначити, чи є у вас Серцевий Напад. Тепер симптоми серцевого нападу у літніх людей можна так легко пропустити, що у вас, можливо, стався серцевий напад, навіть не усвідомлюючи.

Згідно з недавнім дослідженням Гарвардської медичної школи (HMS): "майже половина людей, у яких стався серцевий напад, не усвідомлюють цього в той час.

"Ці так звані тихі серцеві напади діагностуються тільки після події, коли запис електричної активності серця (електрокардіограма або ЕКГ) або інший тест виявляє докази пошкодження серця".

Небезпечне забуття невилікуваного серцевого нападу може завдати незворотної шкоди серцю або привести до летального результату.

Дослідники з HMS з'ясовують, що викликає ці тихі серцеві напади. Одне з пояснень може полягати в тому, що, як показує недавнє дослідження, переносимість болю вище середнього. Інші люди приймають свої симптоми за нетравлення шлунка або м'язовий біль.

Тим не менш, інші можуть відчувати біль, але в частинах верхньої частини тіла, крім центру грудей, що зазвичай ігнорується. Датське дослідження показало, що кожен четвертий серцевий напад може проявлятися атиповими симптомами, які можна легко відмахнутися або сплутати з іншими захворюваннями.

У дослідженні, проведеному в США, говориться, що люди звертають увагу на перші ознаки серцевого нападу, перш ніж покинути небезпечну для життя подію занадто пізно.

Легкий дискомфорт у грудях

Серцеві напади не завжди супроводжуються класичним симптомом сильного болю в грудях. Фактично, лише половина серцевих нападів протікає таким чином, говорить Гарвардська медична школа.

Замість цього ви можете відчути лише легкий дискомфорт, тиск, сором або здавлювання в області грудей.

Доктор Кеннет Розенфілд, керівник відділу судинної медицини та втручання в Массачусетській лікарні загального профілю, розташованій в Гарварді, сказав:"Багато людей не усвідомлюють, що під час серцевого нападу класичний симптом болю в грудях виникає тільки в половині випадків".

Люди іноді описують симптоми серцевого нападу як дискомфорт або тиск в грудях, в той час як інші кажуть, що вони відчувають сильне, роздавлює відчуття або глибоку біль, схожу на зубну.

Деякі люди менш чутливі до болю, ніж інші, або можуть заперечувати свій біль і залишати симптоми без лікування.

Однак не у всіх є почуття власної терпимості до болю, і безліч інших факторів (наприклад, ваш емоційний стан) можуть вплинути на сприйняття болю.

Люди з діабетом можуть бути менш чутливими до болю, тому що хвороба може послабити нерви (стан, відомий як діабетична невропатія), теоретично підвищуючи їх ризик тихого серцевого нападу.

Під час серцевого нападу локалізація болю також може сильно відрізнятися від людини до людини, пояснює доктор Розенфілд.

Симптоми можуть виникати в руці, плечі, шиї, щелепи або де-небудь ще у верхній половині тіла.

"У мене був один пацієнт, у якого боліла мочка вуха, а в іншого - біль в зап'ясті", - сказав доктор Розенфілд, підкресливши, що симптоми можуть виникати з будь-якої точки тіла, і не слід ігнорувати незвичайні ознаки.

Інші незвичайні симптоми, які люди часто не пов'язують з серцевим нападом, включають нудоту, блювоту і слабкість.

Доктор Розенфілд також пояснив "що"немає ніяких сумнівів у тому, що жінки, швидше за все, зазнають некласичних симптомів серцевого нападу, але важливо пам'ятати, що чоловіки також можуть мати ці симптоми".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти