Скільки хурми в день потрібно з'їдати: дивовижна користь і небезпека "їжі богів"

30 грудня 2022, 08:30
Що найкорисніше в хурмі - в плодах містяться багато мікроелементів, в тому числі йод, залізо, магній, калій.
Хурма
Хурма - чим корисна і скільки можна з'їсти за день / Фото pixabay.com

Хурма - популярний продукт на сьогодні доступний практично кожному. З давнини латинська назва роду Diospyros, згідно з грецькими джерелами, перекладається як "їжа богів".

Хурма: що треба знати

Навіть при великому вмісті цукру хурма не сприяє різкому підвищенню цукру в крові. Важливо пам'ятати - у 100 грамах продукту містить всього 62 ккал.

Навіть сам яскраво-оранжевий колір хурми свідчить про багатство бета-каротину і біофлавоноїдів. Також в плодах містяться різні мікроелементи, в тому числі йод, залізо, магній, калій.

Відзначимо, що плоди хурми можна вживати в свіжому вигляді, висушувати, варити з них варення, десерти, і навіть робити сидр, вино, пиво і самогон.

Кому категорично не можна їсти хурму

Не забувайте, що не всім корисні плоди хурми. Не варто налягати на неї людям, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи, гіпертонією, анемією.

Також не рекомендується їсти хурму людям з цукровим діабетом, панкреатитом в стадії загострення, а також тим, у кого є проблеми з підшлунковою залозою і запори.

Хурма користь

Здавна вважається, що хурма допомагає подолати ранні форми токсичного зобу. Народні цілителі переконані, що хурмою можна вилікувати атеросклероз і бронхіт, а соком — цингу. Хурма покращує роботу шлунково-кишкового тракту і щитовидної залози.

Існують цілі дієти, багаті на хурму. Вони сприяють нормалізації ліпідного обміну. При цьому плоди хурми сприятливо впливають на стан печінки і жовчовивідних шляхів. Додамо, що хурма має яскраво виражений сечогінний ефект.

Скільки хурми в день потрібно з'їдати

Давно відомі результати спостережень, який говорять про те, скільки хурми можна з'їсти безболісно для організму. Незважаючи на те, що кожен організм індивідуальний, існують загальні рекомендації.

Вони свідчать, що в день людині рекомендується вживати не більше 50-100 г хурми (в середньому - половина плоду).

Що станеться з організмом якщо є хурму кожен день

В цьому випадку провокується ризик різкого підвищення рівня гемоглобіну. Крім того, напевно підвищиться працездатність, за що відповідають вітаміни групи В і магній.

Можна помітити вплив на підтримку травлення — тут свою роль відіграє пектин (міститься в групі харчових волокон). За рахунок наявності калію і фосфору хурма допомагає контролювати артеріальний тиск і роботу серця.

Чому не можна їсти хурму на голодний шлунок

Давно відомо, що не рекомендується їсти хурму на голодний шлунок. Це може негативно вплинути на роботу організму.

Адже хурму найкраще вживати через годину після їжі. Про це в один голос говорять і експерти. Тому на голодний шлунок їсти її не варто. Також можна прислухатися до рекомендації кращого часу прийому хурми – до 17:00.

Чому шкідливо багато хурми

Зайве вживання хурми може негативно відбитися на самопочутті. При цьому наслідки можуть бути самими негативними.

Адже велика кількість з'їденої хурми провокує формування фітобезоарів. При цьому формуються неперетравлювані грудки, які ускладнюють прохідність їжі і можуть викликати нудоту, блювоту, біль в животі і запори.

Читайте більше:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти