Скільки мандаринів можна з'їсти за день дітям і дорослим - відповідь дієтолога

19 грудня 2021, 02:36
Мандарини незамінні в сезон простудних і вірусних захворювань, а ще їх дуже люблять діти. Експерт розповіла про користь і шкоду цього фрукта.

мандарин
Мандарини не можна їсти без міри / Фото pixabay.com

Мандарин - один з головних атрибутів Нового року, і цей фрукт люблять діти. У чому користь мандаринів і як часто їх можна їсти дітям, розповіла нутриціолог Вікторія Говоруха.

За словами експерта, дітям можна їсти не більше двох мандаринів на день, оскільки вони містять велику кількість вітаміну С і вважаються одним з найбільших алергенів. До того ж мандарини містять багато кислот, на які дитячий організм може відреагувати по-різному, написала Говоруха в Instagram.

До слова, дорослим мандаринами теж не можна об'їдатися. Рекомендовано не більше 4-6 штук на день.

Фрукт рекомендовано вживати за або через півгодини після основного прийому їжі.

"Якщо у вас на обід (сніданок або вечерю) були важкі жирні страви, то, закусивши їх мандаринкою, ви допоможете шлунку швидше переварити з'їдене. А ось на порожній шлунок мандарини їсти не можна - знову ж таки, через високу концентрацію кислот в них. Інакше ласощі можуть спровокувати печію або метеоризм", - зазначила дієтолог.

Мандарини - користь

Мандарини, як і інші цитрусові, відносяться до багатих джерел вітаміну С. Саме тому ці фрукти незамінні в сезон простудних і вірусних захворювань, адже аскорбінова кислота сприяє виробленню в організмі особливих речовин, завдяки яким зміцнюються захисні сили організму.

Також є в мандаринах і вітамін D. Саме від його нестачі наш організм може страждати взимку через брак сонячного світла, що передусім проявляється у вигляді погіршення настрою, негативних проявах на шкірі тощо.

Крім того, мандарини багаті на вітаміни К, В1, В2, а також особливі ефірні олії, які в сукупності позитивно впливають на еластичність судин. Тож, порція цього фрукта допомагає запобігти серцево-судинним захворюванням.

Мандарини - шкода

Перед вживанням мандарини обов'язково потрібно помити, оскільки в шкірці криється багато небезпек. Справа в тому, що перевізники покривають зелені фрукти етиленом, що відноситься до токсичних речовин і накопичується в печінці.

Такі мандарини липкі на дотик. Під час чищення фрукта всі шкідливі речовини потрапляють на руки, а потім на м'якоть. Не можна чистити мандарини зубами.

Мандарини із зеленими плямами свідчать про хворобу фрукта. Ненатуральний восковий блиск на шкірці означає, що мандарини обробили фунгіцидами.

Як повідомляв Главред, Новий Рік 2022 вже не за горами, і перед святами традиційно дорожчають мандарини. Середня ціна мандаринів в Україні в грудні 2021 року досягає 35 грн. При цьому аналітики кажуть, що ціни на мандарини різко зростуть на 30%. Водночас ціни на інші цитрусові знижуватимуться. В середньому за кіло апельсинів доведеться віддати до 35 гривень , а за лимони – до 37 гривень.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти