ЗМІ зробили тривожну заяву щодо запуску Північного потоку-2

27 листопада 2021, 23:55
Газопровід Північний потік-2 за певних обставин може почати роботу, не чекаючи завершення процесу сертифікації.
Північний потік 2
Північний потік 2 можуть запустити без сертифікації / Фото Reuters

Газопровід Північний потік-2 за певних обставин може розпочати роботу, не чекаючи на завершення процесу сертифікації, повідомляє Handelsblatt.

Німецьке федеральне мережеве агентство (BNA) відзначає, що при запуску без сертифікації загрожує штраф близько 1 млн євро.

Джерела видання зазначили, що подібні приклади були в минулому. Наприклад, трубопроводи NEL і EGL 401 вводилися в експлуатацію до прийняття рішення про сертифікацію.

Штраф за введення в експлуатацію газопроводу в Німеччині назвали прийнятним, враховуючи що вартість всього проєкту Північний потік-2 становить близько 10 млн євро.

"Враховуючи постійно високий рівень цін на газ, у оператора може виникнути спокуса швидко запустити трубопровід, тим більше що це заощадить "Газпрому" транзитні збори за прохід газу через Україну", - йдеться в матеріалі.

читайте такожТехнічна затримка: чому запуску Північного потоку-2 вже не завадити

Німеччина призупинила сертифікацію Північного потоку-2

Федеральне мережеве агентство ФРН (німецький регулятор, - ред.) прийняло рішення про припинення сертифікації компанії-оператора російської магістралі Північний потік-2.

У Німеччині заявили, що структура власності проекту СП-2 не відповідає нормам національного законодавства.

Регулятор вимагає, щоб компанія Nord Stream AG створила в Німеччині підзвітну німецькому законодавству компанію, яка повинна стати власником тієї ділянки труби, яка проходить по території держави.

До тих пір, поки вимога німецького регулятора не буде виконана, сертифікація Північного потоку - 2 не відновиться.

У Нафтогазі сказали, що Росія намагається створити в Німеччині дочірню компанію, яка стане оператором тільки німецької ділянки труби. За словами глави НАК Юрія Вітренко, це "юридичний трюк" з боку Газпрому. Він закликав США ввести санкції проти нової "компанії-оператора" Північного потоку-2.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков підкреслив, що Росія готова виконати всі вимоги німецького регулятора з метою якнайшвидшого запуску газопроводу СП-2.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти