Спочатку в СРСР, а тепер і у нас: звідки взявся колорадський жук в Україні

4 вересня 2023, 01:31
3267
Ми розповімо, звідки у нас з'явився колорадський жук і чому його так називають.
Чому колорадський жук так називається
Чому колорадський жук так називається / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Колорадський жук, відомий своїми руйнівними атаками на картопляні посадки, давно вже дістав українців. Ми розповімо, звідки у нас з'явився колорадський жук і чому його так називають.

Чому колорадський жук так називається?

Назва "колорадський жук" походить від його наукової латинської назви - Leptinotarsa decemlineata. Однак цікаво те, що це ім'я стало асоціюватися з подіями, пов'язаними з картопляною кризою в Колорадо на початку XX століття.

У ті часи колорадський жук вперше з'явився на цій території і заподіяв величезні збитки картопляним культурам. Так, попри своє походження з Північної Америки, цей шкідник став асоціюватися з Колорадо і отримав відповідне ім'я.

відео дня

Звідки взявся колорадський жук в СРСР?

Історія проникнення колорадського жука в СРСР почалася після Другої світової війни. Вважається, що жуки прибули з американськими військовими, які були розміщені в Європі.

Їх спорядження, включаючи обмундирування та техніку, могло містити яйця та личинки колорадського жука. Після закінчення війни, з поверненням військових, ці шкідники поширилися в Радянському Союзі.

Звідки взявся колорадський жук в Україні?

Україна також виявилася схильна до вторгнення колорадського жука. Ймовірно, це сталося в результаті міграції жуків з прилеглих територій і перенесення яєць на рослинах або сільськогосподарської продукції.

Поступово, колорадські жуки знайшли в Україні відповідні умови для розмноження, в тому числі велика кількість картопляних посадок.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти