Сорок років без жахів: чому не можна святкувати 40-річчя та як відзначати без небезпеки для життя

12 січня 2023, 14:16
Сороковий День народження оповитий містикою через його сакральне значення в житті кожної людини. Але чи такий він страшний, як прийнято вважати?
Чому не можна відзначати 40 років
Чому не можна відзначати 40 років / pixabay.com

Чому не можна святкувати 40 років? Коли четвертий десяток стрімко наближається до кінця, про це замислюються багато людей.

Всі чули про марновірство – 40 років не можна відзначати ні чоловікам, ні жінкам, інакше бути біді. Подібне переконання є у православних християн, у астрологів, нумерологів, тарологів і езотериків. Але що насправді ховається за таким страшним сорокарічним ювілеєм?

Главред розповість, чи можна відзначати 40 років, і чому саме цей вік вважають кризовим.

відео дня

Чому не можна відзначати 40-ий День народження за версією християнства

Християнська церква не забороняє святкувати сорокаріччя - чоловіки та жінки можуть вільно відзначати День народження. Священики відкидають усілякі забобони, і навіть 33 роки – вік Христа, не є приводом для відмови від свята життя.

Однак число 40 в системі православних вірувань зустрічається досить часто, і, як правило, в негативному ключі. Наприклад:

  • 40 днів тривав Всесвітній потоп
  • Мойсей водив народ Юдейський по пустелі 40 років
  • Ісус Христос вознісся на небеса через 40 днів після воскресіння. Стільки ж часу блукають по землі душі простих смертних після їх відходу в інший світ (звідси ж і традиція влаштовувати поминальний день на 40 день після смерті людини)
  • Після народження дитини жінка вважається брудною, заплямованою гріхом, тому їй забороняється відвідувати храм 40 днів – саме стільки часу потрібно, щоб молода мама "очистилася".
Чому не можна відзначати 40 років
Чому не можна відзначати 40-річчя / pixabay.com

Також існує повір'я, що ангел-хранитель супроводжує людину на її життєвому шляху лише до 40 років – вважається, що в цьому віці він або вона вже набрали достатню кількість мудрості та життєвого досвіду, щоб самостійно обирати свій шлях. Проте втрата божественного захисту і заступництва робить людину вразливою для лихого ока та хвороб, поки вона не "обросте" власною бронею, яку раніше їй надавав янгол-охоронець.

Чому не можна святкувати 40 років: що кажуть астрологи?

40-річчя в переконаннях астрологів - кризовий період екстремальних змін і пов'язаних з ними нещасть. Свій п'ятий десяток людина зустрічає під впливом Урана і Плутона – така гримуча суміш відкриває в її житті суперечливий період пошуку себе. Зазвичай цей процес супроводжується фінансовими проблемами, фізичними та психологічними травмами, кардинальними змінами в особистому житті та ін.

Уран супроводжує людину з 39 до 43 років – період невизначеності і метань, який досягає свого піку, при перетині з Плутоном - в 40 років.

Чому не можна відзначати 40 років
Чому не можна святкувати 40 років / pixabay.com

Чому не можна відзначати 40-річчя - думка езотериків

Містики вважають 40-річний ювілей своїм піком, розквітом, якого не варто боятися, адже в нумерології число "4" відповідає новим силам, починанням і творінням з позитивною конотацією.

Тим не менш святкувати 40 років не поспішають і езотерики – в 40-ий День народження енергетика людини втрачає свою силу і міцність, а значить робить її вразливою для зовнішнього негативного впливу. Свято, як правило, влаштовують тихе і скромне, серед гостей – лише найближчі, у кого точно немає бажання наврочити ювіляра.

Це вірування, в свою чергу, пов'язують не з нумерологією, а з символізмом карт таро, в яких числу 40 відповідає старший аркан "Смерть". Сама по собі карта не несе в собі негативу, її значення залежить від інших карт в розкладі – загалом Смерть трактується, як провісник великих змін, який без жалю забирає з минулого з собою в підземний світ все старе та непотрібне. Проте, в День народження нагадування про смерть в будь-яких її проявах вважається поганим знаком, якого краще уникати незалежно від трактування.

Чому не можна відзначати 40 років
Чому не відзначають 40 років / pixabay.com

Не можна святкувати 40-ий День народження - що про це думають психологи

Чоловік, який святкував своє 40-річчя, не доживе до 50-ти, а жінка, що відгуляла свій 40-ий День народження, назавжди розпрощається з молодістю. Страхом перед цим ювілеєм скуті навіть найзавзятіші скептики, а релігійні люди та містики і зовсім відчувають перед ним забобонний жах.

Чому не можна відзначати сорок років? Психологи переконані: об'єктивних підстав для цього немає. Напередодні кожного ювілею людина стикається з певною кризою: пройшло ціле десятиліття - чого ж я досяг? 30 років - прощання з юністю. 40 років - відчайдушні спроби її повернути.

Перетинаючи 40-річний рубіж, людина неминуче стикається з фізіологічними змінами, з'являються перші ознаки старіння організму. Психічна зрілість не радує, і на її заміну приходить криза середнього віку.

В тій чи іншій мірі її переживає кожен. Але для когось це - період самопізнання, а для когось - американські гірки, які супроводжуються скандалами та проблемами. До другої групи належить більшість, тому і 40-ка років бояться: для багатьох це – точка відліку, перший день залишку їхнього життя.

Тому святкувати можна і навіть потрібно. А ось чи влаштовувати гучну вечірку, або просто випити хорошого вина в оточенні близьких - це повинен особисто вирішити кожен. Життя триває, і попереду на людину чекає ще безліч дивовижних відкриттів.

Чому не можна відзначати 40 років
Чи можна відзначати 40 років / pixabay.com

Що варто враховувати читачеві

Цей матеріал-ознайомчого характеру, його не слід сприймати як вказівку до дії або абсолютну істину. Астрологія, ворожіння, екстрасенсорика, тарологія, мольфарство, феншуй і нумерологія не є академічними науками, їх положення і твердження не можна перевірити або підтвердити науковими методами. Це ж стосується різних тестів, характеристики людини по імені і подібного. Крім того, прогнози і гороскопи не завжди збуваються, а збіги можуть бути випадковими.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти