Рятують серце і судини: які горіхи найкорисніші і кому вони йдуть на шкоду

20 серпня 2021, 18:03
Чим корисні горіхи для чоловіків і жінок, а також чим шкідливі горіхи і кому найбільше – пояснила в коментарі Главреду лікар-дієтолог.
Корисність горіхів рейтинг і шкода кому можна їсти горіхи кожен день
Корисність горіхів: рейтинг і шкода, кому можна їсти горіхи кожен день / 1zoom.ru

З трьох Спасів православним залишилося відсвяткувати лише Горіховий Спас 2021. У це свято в церквах святять горіхи і хліб. Заодно горіхи щедро додають у святкові страви.

Користь горіхів безсумнівна: їхня присутність у раціоні допомагає знизити стрес і ризик розвитку серцево-судинних захворювань, вони борються із запальними процесами в організмі (в тому числі інгібітори протеаз, які входять до їхнього складу, уповільнюють розвиток раку). Також горіхи їдять для профілактики анемії та проблем із артеріальним тиском. Однак горіхи мають і свої протипоказання.

читайте такожЧистильник організму №1: в якому вигляді буряк максимально корисний і для кого він небезпечнийЩо буде, якщо їсти горіхи кожен день, які горіхи найкорисніші і який горіх є найшкідливішим, у коментарі Главреду повідала wellness-дієтолог з медичною освітою, член Національної асоціації дієтологів і нутриціологів Тетяна Кіхтєва.

"Горіхи багаті жирами, і в залежності від співвідношення в них жирних кислот омега-6 до омега-3 ми можемо розцінити користь і шкоду того чи іншого горіха. Це співвідношення дуже важливе, адже омега-3 корисна жирна кислота і захищає нас від багатьох захворювань – а ось надлишок і переважання в раціоні омега-6, навпаки, буде викликати запалення в організмі", – пояснила експерт.

Вона уточнила, що з позиції співвідношення цих жирних кислот найкориснішим буде волоський горіх, на другому місці макадамія і на третьому – пекан. А ось найшкідливішим є мигдаль, оскільки в ньому омега-6 дуже багато, те ж саме стосується й арахісу (хоч це зовсім і не горіх, а боб – але багато хто помилково вважає його саме горіхом).

Чи можна їсти волоські горіхи кожен день

Wellness-дієтолог пояснила, чому потрібно їсти горіхи практично щодня. При цьому вона зазначила, що норма горіхів на день – близько трьох штук.

"Волоський горіх можна і потрібно вживати щодня через його користь для роботи головного мозку, шлунково-кишкового тракту (навіть при гастритах рекомендується), серцево-судинної системи і підвищення імунітету. Питання тільки в кількості: 3-4 штучок буде цілком достатньо", - розповіла Кіхтєва.

При цьому лікар підкреслила, що дуже важливо вживати горіх, який зберігався в шкаралупі. При довгому перебуванні на сонці і повітрі жири в горіхах швидко окислюються.

читайте такожРятує від ожиріння і хвороб серця: знайдено спосіб мінімізувати шкоду жирної їжі

Кому шкідливо їсти горіхи і як знизити шкоду горіхів

Не можна вживати горіхи людям із алергічними реакціями, підкреслила дієтолог.

"Горіхи досить сильно алергенні. Не всі види горіхів підійдуть при синдромі роздратованого кишечника", - пояснила Кіхтєва.

Вона також дала пораду, як знизити шкоду горіхів. Цей простий рецепт не вимагає особливих зусиль.

"Якщо у вас виникає дискомфорт після вживання горіхів, то вимочуйте їх на ніч у звичайній воді, а вранці (після того як вони просохнуть) можна їсти. Вимочування знижує рівень лектинів – речовин, які можуть викликати запальну реакцію в ШКТ", – поділилася секретом, як підвищити корисні властивості горіхів, Тетяна Кіхтєва.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти