Забороняли та садили за них у в'язницю: чому в СРСР джинси були "ворогом народу"

11 лютого 2023, 14:48
Громадяни Радянського Союзу познайомилися з дітищем Лівая Штрауса в 1957 році. Тоді і почалася своєрідна джинсова лихоманка.
Джинси
Джинси / скріншот YouTube

Зараз важко уявити людину, у якого в гардеробі немає джинсів, але в СРСР за звичайні штани з деніму могли вигнати з роботи і навіть посадити до в'язниці.

Громадяни Радянського Союзу познайомилися з дітищем Лівая Штрауса в 1957 році. Тоді і почалася своєрідна джинсова лихоманка. Звичайній людині було дуже важко дістати джинси-за ними полювали, ними спекулювали і добували всіма правдами і неправдами.

Одягнув джинси - звільнений

Так, було й таке. В СРСР пробували боротися та навіть забороняти джинси. За їх носіння могли навіть вигнати з Інституту або звільнити з роботи. Перші джинси в Радянський Союз завезли з США і Європи і тоді з'явилися спекулянти. Ціни на них були захмарними - вартість однієї пари була як мінімум 200 рублів, що дорівнювало середній зарплаті радянського громадянина.

Джинси - "ворог народу"

Попри величезну вартість, джинси стали однією з найбажаніших покупок особливо для молоді. В результаті почалася справжня війна проти штанів. За спекулянтами полювали як на громадському, так і на державному рівні.

Підключилася і пропаганда: джинси висміювали в карикатурах, а спійманих на гарячому спекулянтів могло чекати покарання аж до 15 років в'язниці.

Попит породив підробки

У сімдесятих роках СРСР наповнили підроблені джинси, які сильно поступалися за якістю оригіналу. Тоді почали з'являтися і радянські джинси, але вони не змогли скласти конкуренцію Lee, Levi's або Wrangler.

Кінець джинсової лихоманки настав тільки в дев'яностих роках, коли вони перестали бути дефіцитом.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти