Субсидія в Україні 2022: як оформити і кому вона належить

10 жовтня 2022, 13:15оновлено 10 жовтня 2022, 14:14
Субсидія для українців стає все більш і більш актуальною в 2022 році через прийдешнього важкого опалювального сезону. Главред зробив матеріал на цю тему.
Субсидія
Субсидія в Україні 2022: як оформити і кому вона належить / колаж фото УНІАН

В українському держбюджеті на нинішній рік на пільги та житлові субсидії українцям для оплати послуг ЖКГ спочатку було закладено 38,4 млрд грн. Попередній керівник Мінсоцполітики Марина Лазебна говорила, що, що середній розмір субсидії на опалювальний сезон 2021-2022 років в Україні повинен буде становити близько 2 тисяч грн.

Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг призначають одному з членів домогосподарства, який:

  • зареєстрований в житловому приміщенні;
  • не зареєстрований у житловому приміщенні, але фактично проживає в ньому на підставі договору оренди житла, за рішенням суду або на інших законних підставах;
  • не зареєстрований у житловому приміщенні, але фактично проживає в ньому без договору найму (оренди) житла та має статус внутрішньо переміщеної особи.

Далі - звернувшись за субсидією, заявник повинен задекларувати всіх, хто живе в домогосподарстві (додати до заяви документи, які б підтверджували проживання за вказаною адресою, так як субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання людини і за місцем його фактичного проживання).

Якщо людина вчасно подасть заяву - протягом двох місяців з початку опалювального сезону-то субсидію призначать з його початку.

Як розраховуються субсидії

Розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг у межах соціальних норм і нормативів та обсягом обов'язкового платежу.

Зокрема, для розрахунку використовують наступну формулу:

Субсидія = плата за ЖКП в межах норм і нормативів - обов'язковий платіж

Індивідуально для кожної сім'ї:

  • розраховується середньомісячний сукупний дохід домогосподарства (сім'ї);
  • середньомісячний сукупний дохід поділяється на кількість членів домогосподарства і визначається середньомісячний дохід на одну особу;
  • дохід на одну особу поділяється на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановлений на 1 січня року, з якого призначається субсидія (станом на 1 січня 2022 року він становив 2 393 гривні);
  • отриманий результат ділиться навпіл, а потім множиться на 20% (таким чином і визначається відсоток середньомісячного сукупного доходу);
  • Після цього розраховується розмір обов'язкової частини платежу: обов'язковий відсоток платежу множиться на сукупний середньомісячний дохід сім'ї.
Гроші, субсидії

Кому покладена субсидія в Україні 2022 році

1. Звернутися до органу соціального захисту населення за місцем фактичного проживання або реєстрації. Важливо, що заяви з документами приймаються підрозділами з питань соцзахисту населення районних держадміністрацій лише у разі:

  • відправки їх в паперовому вигляді поштою;
  • в електронній формі (через веб-сайт Мінсоцполітики, Єдиний державний веб-портал електронних послуг).

2. Звернутися через уповноважених осіб територіальних громад (у сільській, селищній, міській раді) та ЦНАП (центри надання адміністративних послуг). Заяви з документами приймаються в паперовому вигляді.

3. Для оформлення виплат онлайн слід перейти за посиланням" оформлення субсидії онлайн " на офіційному веб-сайті Міністерства соцполітики. Йдеться про оформлення субсидії за допомогою порталу Дія.

Субсидія 2022 Україна перевірити - дізнатися, чи нарахували їм субсидію, українці зможуть на сайті Єдиного держреєстру одержувачів субсидій.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти