Сир з циферками: навіщо виробники вставляють пластикові номерки в продукт

19 січня 2023, 18:40
Главред дізнався секрет, чому раніше в твердий сир вставляли циферки. Тепер стало зрозуміло, що вони означають.
сир
Що означали цифри в сирі СРСР / Колаж фото з відкритих джерел, ua.depositphotos.com

Напевно ви раніше при покупці твердого сиру зустрічали в ньому пластикові цифри. Багатьом досі невідомо, що означає цей "сюрприз".

Найчастіше такі цифри використовували ще в СРСР, проте їх можна знайти в деяких сирах навіть зараз. У ті часи багато дітей навіть збирали ці цифри, колекціонували.

Виявляється, в цьому питанні все очевидно і просто. Раніше цифри були так званим маркуванням. Зараз вся необхідна інформація знаходиться на етикетці, тоді це була розкіш і виробники використовували такі цифри або ставили штампи чорнилом.

У магазинах складно стежити за терміном придатності товару, якщо на ньому немає етикетки з датою виробництва і терміном зберігання. Ось ці цифри якраз і служили так званою підказкою.

Такі цифри вдавлювали в головку сиру ще на етапі його дозрівання. Вони позначали дату вироблення, від якої починався відлік "віку сиру". Для різного сорту різний термін дозрівання і не варто плутати це з терміном придатності.

Також такі цифри можуть вказувати на дату виготовлення, номер оператора-сировара. Варто відзначити, що дату виготовлення позначають дробом – число/місяць, а ось номер виробітку – праворуч від дати виготовлення.

Таке маркування допомагає знайти відразу всю партію, якщо виявляється, що сир був зіпсований ще на етапі виробництва.

Вас також зацікавить:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти