Такого ви ще не чули: який колір українською називається "блаватний"

27 травня 2023, 02:50
В українській мові є декілька кольорів, які мають назву не таку як ми звикли чути зазвичай.
Александр Авраменко
Що означає блаватний в українській мові / Колаж: Главред, фото: скріншот з відео

Українці намагаються вдосконалити свою українську мову та довести це до ідеалу. В українській мові є дуже слова, які більшість українці навіть не чули. Вони дійсно зроблять мову чистішою та цікавою.

Якщо ви будете використовувати ці слова, то помітите, що багато людей проситимуть вас пояснити, що ж вони означають. Однак згодом ви помітите, як оточуючі також почнуть їх вимовляти. Це позбавить українську мову від значної кількості русизмів.

Відомий український мовознавець Олександр Авраменко в ефірі "Сніданку з 1+1" розповів про те, як назвати коричневий, зелений та синій українською мовою.

Скоріше за все ви чули, що коричневий українською мовою звучатиме як брунатний, а яскраво-зелений - смарагдовий. Однак точно лише одиниці знають як сказати українською мовою синій.

Виявилось, що синій українською мовою звучить як блаватний.

"Блаватний - застаріла назва волошки - синьої польової квітки, поширеної в Україні. Тому блаватний - те саме, що і волошковий, тобто синій. Це слово дуже люблять поети", - пояснив Авраменко.

Дивіться відео про те, що означає слово "блаватний" в українській мові:

Хто такий Олександр Авраменко?

Олександр Авраменко (нар. 7 травня 1971, Комишуваха, Запорізька область) – український учитель, дослідник і популяризатор української мови, письменник, літературознавець, теле- і радіоведучий. Учитель вищої категорії, методист, доцент. Заслужений працівник освіти України (2017).

Очолює робочу групу з розробки програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури. Упорядник посібників для проведення державної підсумкової атестації в українських школах.

Автор понад 50 підручників і посібників з української мови та літератури; унікальних самовчителів "Українська за 20 уроків" (2014), "100 експрес-уроків української" (2016).

Є автором і диктором тексту "Радіодиктант національної єдності" на "UA: Українське радіо" (від 2005), пише Вікіпедія.

Раніше Олександр Авраменко розповідав про те, як правильно лаятись українською мовою. Він порадив використовувати декілька слів замість російського "блін" та нецензурної лексики.

Крім того він назвав 5 незвичних фраз, які можуть допомогти вам розповісти про кохання. Ці фрази підійдуть для характеристики різних типів стосунків.

Дивіться відео, в якому мовознавець Олександр Авраменко розповідає про те, як викорінити зі своєї мови "мовні бур'яни":

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти