Товари для "обраних" і порожні полиці: як створювався дефіцит в СРСР

29 червня 2023, 12:24
1721
Товарний дефіцит в СРСР мав серйозні наслідки для життя радянських громадян
Що було в дефіциті в СРСР
Що було в дефіциті в СРСР / Колаж Главред, фото: скріншот YouTube

В історії СРСР однією з найпомітніших проблем був товарний дефіцит, коли деякі товари і продукти були доступні тільки в обмежених кількостях або зовсім відсутні на полицях магазинів.

Це стало однією з характерних рис радянської економіки, яка справила значний вплив на життя радянських громадян.

Так вирішив уряд

Однією з головних причин товарного дефіциту було штучне створення нестачі на полицях урядом. Влада контролювала виробництво і розподіл товарів і продуктів, що призводило до їх нестачі на ринку. Дефіцит також був пов'язаний з нестачею ефективних механізмів управління економікою і недоліком конкуренції в радянській системі.

відео дня

Що в СРСР було дефіцитом?

В СРСР було кілька категорій дефіцитних товарів. В першу чергу, це торкнулося товарів побутового призначення, таких як Електроніка, побутова техніка, автомобілі. Недолік таких товарів обмежував можливості радянського населення в покупці і використанні передових технологій.

Також продуктовий дефіцит в СРСР був широко поширеним явищем. Деякі основні продукти, такі як м'ясо, вершкове масло, цукор і кава, були доступні тільки на картки або могли бути відсутні в магазинах зовсім. Це створювало проблеми з харчуванням і незадоволеністю потреб населення.

Товарний дефіцит в СРСР мав серйозні наслідки для життя радянських громадян. Обмеженість вибору і доступності товарів і продуктів викликала невдоволення і незадоволеність населення. Радянські громадяни змушені були вибудовувати довгі черги і витрачати багато часу на пошук дефіцитних товарів. Це також сприяло появі чорного ринку і розвитку неформальних каналів збуту.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти