У якої дієти є антивіковий ефект - відповідь вчених

17 листопада 2021, 03:58
В Австралії дослідники виявили, що найбільший та найміцніший вплив на людську печінку робить тільки чіткий баланс мікроелементів і калорійність.
Їжа, дієта
У якої дієти є антивіковий ефект - відповідь вчених / УНІАН

Вчені Сіднейського університету продемонстрували, що дієта може бути більш ефективним засобом профілактики діабету, інсульту і серцевих захворювань, ніж певні ліки. Про це результати повідомляється в статті, яка була опублікована в журналі Cell Metabolism.

Австралійські фахівці розробили 40 різних дієт, які відрізнялися один від одного співвідношенням макроелементів (білків, жирів і вуглеводів), калорійністю і вмістом лікарських препаратів, що надають потужний антивіковий ефект ‒ метформіну, рапаміцину і ресвератрола. Було оцінено вплив усіх типів втручань у мишачу печінку, яка є ключовим органом у регуляції метаболізму.

Дослідники виявили, що найбільший вплив на печінку надавав баланс мікроелементів і калорійність. При цьому споживання білка і високої кількості калорій сильно впливало не тільки на метаболічні шляхи, але і на фундаментальні процеси, контролюючі функціонування клітин, в тому числі активність мітохондрій. При високому рівні споживання білка розвивався окислювальний стрес, коли виробляється велика кількість активних форм кисню, що ушкоджують клітинні мембрани, білки і ДНК.

відео дня

Антивікові препарати пом'якшували вплив раціону, але не впливали значно на метаболічну реакцію клітини у відповідь на дієту. Наприклад, імунодепресант рапаміцин і протидіабетичний метформін знижували реакцію мітохондрій на харчовий білок. А ресвератрол при цьому пригнічував ефекти від вживання вуглеводів і жирів.

читайте такожНову скандинавську дієту пов'язали з продовженням життя

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що вчені з'ясували, чим саме небезпечно для здоров'я самотність. Всього в дослідження міжнародної групи вчених брали участь 470 тисяч чоловік.

До того медики стверджували, що дозоване вживання спиртних напоїв покращує метаболізм глюкози і жирів, а також знижує рівень інсуліну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти