Прибираємо гальма, зависання і збої: як почистити ноутбук від пилу вдома

6 січня 2023, 04:30
Якщо ви не знаєте, як почистити ноутбук від пилу, скористайтеся простими порадами, які можуть відновити ефективну роботу комп'ютера.
Ноутбук
Як почистити ноут від пилу - прості способи і поради / УНІАН

Буває, ми стикаємося з ситуацією, коли цілком робочий ноутбук, який добре виконував свої функції декілька років, раптом почав зависати, гальмувати або навіть сам по собі вимикатися. Часто проблема в тому, що комп'ютер забився пилом. Після того, як самостійно почистити ноутбук від пилу, він знову почне нормально працювати.

Що якщо не чистити ноутбук від пилу

Причиною збоїв в роботі ноутбука може стати перегрів процесора. Під час інтенсивної роботи центральний і графічний процесор можуть суттєво нагріватися і потребувати додаткового охолодження. Забезпечує це охолоджуюча система, яку періодично треба очищати від пилу.

Коли ноутбук знаходиться на столі, він правильно охолоджується, але збирає з поверхні столу пил, який потім потрапляє на лопаті вентилятора і потрапляє між ребрами охолоджуючого радіатора. Порошинки накопичуються і ущільнюються, після чого утворюється шар пилу.

відео дня

Якщо не чистити ноутбук всередині вчасно, пил закриває повітряний потік, а система охолодження припиняє працювати. Температура може стати вище припустимих значень, захисні механізми включаються, а пристрій, який перегрівся, починає працювати в більш щадному режимі або зовсім відключається. Ноутбук повністю відключається, коли рівень перегріву стає вже критичним. Тому звичайний пил може перешкодити вашій роботі за ноутбуком або ж зовсім призвести до його поломки.

Чим можна почистити ноутбук від пилу в домашніх умовах

Серветки, ватяні палички

Вони вам знадобляться, щоб почистити лопаті кулера і радіатора.

Пилосос або балончик зі стисненим повітрям

Пилосос повинен підтримувати режим реверсу. Балончик зі стисненим повітрям, який може стати заміною пилососа, можна купити в багатьох магазинах, де продаються комп'ютери. Зазвичай вони недорогі.

Пензлик

В принципі, для очищення ноутбука підійде будь-яка дрібна кисть, що не залишає ворсинок.

Ноутбук краще чистити на звичайному столі, щоб не втратити якісь гвинтики. Інакше потім виникнуть проблеми зі збором пристрою.

Якщо не пам'ятаєте, що де знаходилося і було встановлено, заздалегідь фотографуйте весь процес.

Як часто чистити ноутбук від пилу

В якості профілактики чистити ноутбук від пилу радять не менше 1-2 разів на рік. Ідеальний варіант - раз на півроку. Якщо ноут шумить, час від часу вимикається або постійно зависає, потрібно негайно проводити очистку.

Як почистити ноутбук від пилу, не розбираючи його

Можна провести поверхневу очистку вашого ноутбука. Знадобляться вже перелічені вище пилосос, балончик або фен. Потрібні і спеціальні чистячі серветки.

Потрібно почистити вентиляційну решітку на днище і грати на боці, звідки йде видування повітря. Проводити їх очищення потрібно в першу чергу.

Зверніть увагу - якщо ноут не чистився більше трьох років, поверхневу очистку краще не проводити. При використанні такого методу весь щільний пил може опинитися на вентиляторі і вивести його з ладу.

Алгоритм дій буде наступним:

Відключення ноутбука

Ноут ставиться ребром, як книга

Пилосос по черзі ставиться до вентиляційних грат. Пилосос утримується біля кожної з решіток по 2 хвилини.

Процедуру можна повторити з феном у радіатора, після чого знову попрацювати пилососом.

Для очищення вхідного вентиляційного отвору добре підійде балончик зі стисненим повітрям. Носик вводиться до отворів і здуває пил з вентилятора.

Після проведення очищення можна почистити дисплей і клавіші, ретельно протерши їх серветками від бруду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти