Учені навчились передбачали смерть від COVID-19 згідно з аналізом крові на залізо

6 жовтня 2021, 02:51
Найгірші прогнози через надлишок заліза пов'язані з людьми, які хворіють на гепатит В або С або вірусні інфекції імунодефіциту людини.
коронавірус
Учені знайшли зв'язок між рівнем заліза та летальним результатом від COVID-19 / Фото Reuters

Індійські лікарі виявили зв'язок між ризиком тяжкого перебігу коронавірусної хвороби та рівнем заліза в організмі. Виявилося, що якщо він високий — нічого хорошого можна не чекати.

Медики з меморіальної лікарні короля Едуарда в Пуне (Індія) провели дослідження, в якому взяли участь 120 пацієнтів, серед них 70 чоловіків, середній вік "випробовуваних" 50 років. ШВЛ знадобилося 21 пацієнту (17,5 відсотків), летальність настала також у 21 пацієнта (17,5 відсотків). І у всіх з них були підвищені вихідні рівні феритину і каталітичного заліза, а також гіпсидину, пише журнал Nature.

"Попередні дослідження параметрів заліза в COVID-19 не вивчали каталітичне залізо — біологічно найактивнішу його форму. Ми щодня вимірювали рівень заліза в сироватці, насичення трансферину, феритин, гепсидин (гормон, який утворюється при підвищенні рівня заліза) і каталітичне залізо", - розповів один з авторів дослідження Віпул Чакуркар.

відео дня

"Дослідження показує зв'язок феритину (білка, у формі якого в основному запасається залізо в організмі, - ред.) і каталітичного заліза з несприятливими наслідками при COVID-19. Вони викликають гострі коронарні синдроми, кардіогенний шок і поліорганну недостатність", - зазначають вчені.

Дослідники порівняли показники тих, хто вижив, і показники померлих. У останніх в сироватці зафіксували високий рівень феритину і гепсидину, а також низький рівень сироваткового заліза.

Також залізо необхідно для відтворення вірусу. Найгірші прогнози через надлишок заліза пов'язані з людьми, які хворіють на гепатит В або С або вірусні інфекції імунодефіциту людини.

Учені також озвучили припущення, чому може збільшуватися рівень заліза. Ймовірно, це відбувається через пошкодження тканин або через запалення чи ішемію, яка призводить до вивільнення внутрішньоклітинних запасів.

читайте такожЛікар розповів, внаслідок чого найчастіше вмирають пацієнти з коронавірусом

Як повідомляв Главред, на сьогоднішній день є різні дані про те, чому люди вмирають від коронавірусу. У більшості випадків йдеться про ураження легенів і бактеріальні інфекції.

Американські дослідники зробили єдиний висновок про причини летальних випадків від коронавірусу і заявили, що головна причина найстрашнішого наслідку при важких формах коронавірусної інфекції криється в обсязі ураження дихальних шляхів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти