Вчені передбачили нові катастрофічні для Землі результати танення льодів

13 серпня 2021, 05:02
Регулярне танення льодовиків, до якого призводить діяльність людини, кажуть вчені з Массачусетського інституту, небезпечніше для планети, ніж здавалося до того.
Лід, танення
Вчені передбачили нові катастрофічні для Землі результати танення льодів / ua.depositphotos.com

Якщо підвищення глобальних температур через людську діяльність буде продовжуватися, то клімат Землі може стати ще більш нестабільним, ніж вважалося раніше. До такого висновку прийшли вчені з Массачусетського технологічного інституту, повідомляється в журналі Science Advances.

Дослідники проаналізували палеокліматичні дані за останні 66 мільйонів років, в кайнозойську еру, яка почалася незабаром після зникнення динозаврів. Вчені виявили, що в цей період клімат Землі переживав коливання з тенденцією до потепління. Іншими словами, було набагато більше випадків підвищення температури, ніж похолодання. Ці періоди тривали від тисяч до десятків тисяч років і відрізнялися більш сильними перепадами температури.

Це може пояснюватися, кажуть вчені, мультиплікативним ефектом (multiplier effect), коли помірне потепління, що виникає, наприклад, через вулкани, які виділяють вуглекислий газ в атмосферу, прискорює певні біологічні та хімічні процеси. А вони підсилюють ці коливання, приводячи до ще більшого потепління.

відео дня

Схильність до потепління зникла близько п'яти мільйонів років тому, коли в Північній півкулі почали формуватися крижані щити. Результати передбачають, що наслідком танення льодів в даний час може стати відновлення мультиплікативного ефекту, результатом чого може стати катастрофічне посилення антропогенного глобального потепління.

читайте такожЕксперти ООН передрекли людству і Землі неминучу глобальну катастрофу

Нагадаємо, раніше астропсихолог Валентина Віттрок заявила про те, що на багато країн Землі влітку 2021 року обрушилися природні катастрофа - повені, великі зливи, шторми і урагани. Як стверджує астропсихолог Валентина Віттрок, у всьому винна "вісь катастроф" - зіткнення місячних вузлів, Північного і Південного.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти