Вчені зробили нове відкриття в лікуванні ожиріння і діабету

29 липня 2021, 00:51
Американські дослідники продовжують і продовжують вивчати процес взаємозв'язок між ожирінням, жировою хворобою печінки і діабетом другого типу.
Діабет
Вчені зробили нове відкриття в лікуванні ожиріння і діабету / УНІАН

Американські вчені виявили зв'язок між ожирінням, жировою хворобою печінки і діабетом. Дослідження провели співробітники Університету Арізони разом з колегами з Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, повідомляє спеціалізоване видання Cell Reports.

Дослідники визначили, як саме печінка взаємодіє з мозком і впливає на метаболічні зміни, що спостерігаються при ожирінні і діабеті. Автори вважають, що, впливаючи на жир в печінці, можна змінити чутливість до інсуліну

Щоб краще зрозуміти, як печінка взаємодіє з мозком, автори виміряли рівень нейротрансмітерів, що виділяються лабораторними мишами з ожирінням, і виявили, що жир в печінці збільшує вивільнення гальмівного нейромедіатора гамма-аміномасляної кислоти, або ГАМК.

"ГАМК, яку виробляє печінка, знижує активність нервів, що йдуть від печінки до мозку. Таким чином, жирна печінка, виробляючи ГАМК, знижує активну роботу мозку. Це зменшення збудження відчувається центральною нервовою системою, яка змінює вихідні сигнали, що впливають на гомеостаз глюкози", — пояснює один з керівників проекту, доктор Бенджамін Ренквіст.

Додаткові дослідження показали, що і у людей з інсулінорезистентністю печінка більш активно експресує гени, що беруть участь у виробництві і вивільненні ГАМК.

Найближчим часом, говорить Ренквіст, автори планують почати клінічні випробування, в ході яких буде вивчено використання наявного у продажу інгібітора ГАМК-трансамінази для поліпшення чутливості до інсуліну у людей, які страждають від ожиріння.

читайте такожДеякі дієти можуть викликати діабет - вчені

Нагадаємо, раніше китайські вчені довели новий зв'язок діабету і коронавірусу, а американські дослідники знайшли Нова ознака поширеного типу діабету

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти