Вчені дізналися, ризик яких невиліковних захворювань підвищує хронічний біль

25 серпня 2021, 21:41
Дослідники вважають, що це перше дослідження, яке використовує детальний огляд медичних записів
головний біль
Поширена біль-відмітний симптом фіброміалгії. / Фото pixaby

Дослідження вчених з медичного університету Чунцина в Китаї, яке опубліковано в журналі Regional Anesthesia & Pain Medicine, показало, що пацієнти, які повідомляли про широко поширену болю, частіше страждали деменцією та інсультом.

Дослідники доктор Канран Ван і доктор Хун Лю виявили, що цей підвищений ризик не залежить від таких аспектів, як вік, стан здоров'я або соціально-демографічні фактори, пише Medical News Today.

У 11-му перегляді Міжнародної статистичної класифікації захворювань і проблем, пов'язаних зі здоров'ям Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), широко поширена хронічна біль визначається як біль принаймні в чотирьох з п'яти областей тіла. Поширена біль-відмітний симптом фіброміалгії.

читайте такожСпинальний хірург назвав шість несподіваних причин болю в спині

Попередні дослідження показали, що люди, які повідомляють про широко поширені болі, мають підвищений ризик серцево-судинної причини смерті, а також підвищену захворюваність на рак і зниження виживаності при раку. Проте дослідники вважають, що це перше дослідження, яке використовує детальний огляд медичних записів та розтинів, щоб визначити, чи існує зв'язок між поширеним болем, деменцією та інсультом.

Підвищений ризик деменції, інсульту

Для свого дослідження дослідники медичного університету Чунцина використовували дані фрамінгемського дослідження серця (FHS). FHS-це велике когортне дослідження, розпочате в 1948 році з участю 5 209 білих чоловіків і жінок у віці від 30 до 62 років з міста Фрамінгем, штат Массачусетс. Спочатку мета дослідження полягала в тому, щоб краще зрозуміти хвороби серця.

Зараз FHS вивчає своє третє покоління учасників і налічує понад 15 000 учасників. Для своєї роботи дослідники медичного університету Чунцина розглянули близько 2464 учасників когорти дослідження потомства Фрамінгема. Практикуючі лікарі обстежили цих учасників у період з 1990 по 1994 рік.

Учасники також пройшли лабораторні дослідження та отримали анкету, щоб визначити, чи відчували вони біль. 347 учасників повідомили, що відчувають сильний біль.

Дослідники виявили, що ці учасники мали:

  • на 43% вище ризик розвитку деменції від усіх причин
  • на 47% вище ризик хвороби Альцгеймера
  • на 29% вище ризик інсульту

Дослідники представили три гіпотези про те, чому люди, які відчувають сильний біль, можуть мати підвищений ризик розвитку деменції або інсульту.

Це може бути пов'язано з факторами способу життя, пов'язаними з переживанням хронічного болю. Наприклад, люди, які страждають хронічним болем, можуть відчувати себе недостатньо добре, щоб регулярно займатися спортом або купувати продукти, необхідні для повноцінної дієти.

Дослідники також припускають, що широко поширений біль може безпосередньо конкурувати за ресурси мозку, що відповідають за когнітивні процеси.

"Афективний стрес (широко поширений біль) може, як і інші стресові впливи, брати участь у швидкому зниженні когнітивних функцій через загальновизнані механізми, засновані на кортизолі", - пишуть автори дослідження.

Нарешті, команда висунула гіпотезу, що широко поширений біль може бути доклінічною фазою деменції з будь-якої причини і хвороби Альцгеймера.

Однак спостережний характер дослідження не дозволяє дослідникам встановити механізми, що лежать в основі збільшення ризику. Вони також повідомляють, що при невеликій кількості інсультів і деменції зв'язок, ймовірно, буде багатофакторною.

Автори також відзначають, що через те, що зразок дослідження був однорідно білим, результати не можуть бути поширені на людей інших рас або етнічних груп.

Зв'язок болю та деменції з ризиком інсульту

В інтерв'ю Medical News Today доктор Ребекка Едельмаєр, старший директор з наукових досліджень Асоціації Альцгеймера, назвала дослідження медичного університету Чунцина " першим кроком у спробі зрозуміти, чи існує будь-яка зв'язок" між болем і підвищеним ризиком розвитку. всі види деменції та інсульт.

"Я був дуже схвильований, прочитавши цю статтю, тому що я сподівався побачити дійсно глибоке дослідження, присвячене різним типам болю, які можуть піддавати людей більшому ризику розвитку деменції", - сказала Едельмайер, яка захистила докторську дисертацію з упором на нейрофармакологію. "Я думаю, що ця стаття насправді викликає більше питань, ніж відповідей".

Доктор Едельмайер також зазначив, що широко поширений біль - це широка категорія. Вона сказала MNT:

Крім того, за словами Едельмаєра, один тип болю може відігравати більшу роль у зміні пізнання, ніж інші типи болю. "Я думаю, що все ще необхідно провести набагато більше досліджень", - сказала вона.

Практичне значення дослідження

Доктор Вернон Вільямс, директор-засновник Центру спортивної неврології та медицини болю в Інституті Седарс-Синай Керлан-Джобе в Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія, сказав MNT, що він сподівається, що результати дослідження медичного університету Чунціна проливають світло на важливість лікування болю.

"Це говорить нам про те, що, сподіваюсь, оскільки ми покращуємо управління болем, ми знижуємо ризик виникнення когнітивної дисфункції у людей. Ми знижуємо ризик інсульту", - сказав доктор Вільямс.

Звіт за 2019 рік показав, що 83% лікарів первинної медико-санітарної допомоги вважають, що лікувати людей з хронічним болем складно через ризики, пов'язані з прийомом опіоїдів і більш широким опіоїдним кризою. Доктор Вільямс сподівається, що це нове дослідження нагадає практикуючим лікарям про важливість зняття болю.

"Я думаю, що це також допомагає іншим зацікавленим сторонам-і це можуть бути Фізіотерапевти , страховики, пацієнти та члени сім'ї - про те, наскільки важливо усвідомлювати широко поширену біль і ефективно управляти нею, тому що це не тільки покращує функції і продуктивність і якість життя прямо зараз, це також може вплинути на когнітивні функції в майбутньому ", - сказав доктор Вільямс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти